Zoeken
Delaatsteminuut Logo

De mooiste plaatsen van Toscane


Door Jerry | Datum maandag 19 juni 2023

Het gebeurd zelden dat ik bij het ontdekken van nieuwe bestemmingen zin krijg om me er te vestigen, maar Toscane is in deze toch zeker een uitzondering. Het bezoek aan Pisa was een goede start van onze reis, maar Pisa is een drukbezocht openluchtmuseum en je trekt daar niet heen voor een ontspannen vakantie van 3 weken.  Na ons bezoek aan de stad met de scheve toren trokken we met de trein richting Lucca, een zeer mooi omwald stadje waar het heel fijn is om door de smalle straatjes te kuieren. Na Lucca verbleven we 4 dagen in Firenze om vervolgens richting het platteland te trekken en het 'echte Toscane' te ontdekken. 

Tekst: Blogger Jerry | Foto's : Jerry Vandyck


- advertentie -


Siena, werelderfgoed voor jong en oud


Ten zuidoosten van Monteriggione ligt de bruisende stad Siena. Deze stad, die een rijke geschiedenis kent die teruggaat tot in de Middeleeuwen, mag zeker niet ontbreken op je to do lijstje wanneer je in Toscane op vakantie bent. Net zoals Pisa, Firenze en een heel aantal andere plaatsen in Toscane staat ook Siena op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht! 

Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door zijn vele smalle straatjes die uiteindelijk allemaal slechts 1 richting uit lijken te gaan, het centrale stadsplein, De Piazza Del Campo. Op dit hellende plein, omgeven met talrijke restaurantjes (die trouwens behoorlijk prijzig zijn en vaak niet meer authentiek), vindt ook de jaarlijkse 'Palio' plaats. Een paardenrace die al sinds 1287 gehouden wordt tussen de 17 verschillende stadswijken. Wij waren er eind mei - begin juni en misten zo helaas dit spektakel dat elke zomer 2 keer plaatsvindt, op 2 juli en 16 augustus. Als je deze historische race dus zelf eens wenst bij te wonen hou dan vooraf rekening met je reisdata. 

Siena is ook één van de grootste studentensteden van Italië. Het heeft een universiteit van bijna 800 jaar oud en dankzij het Erasmus uitwisselingsprogramma trekt het ook studenten aan van buiten Italië, ook uit België. Zo verloor comedian Michaël Van Peel zijn hart in Siena toen hij op Erasmus zat en besloot om vele jaren later in deze Toscaanse stad in het huwelijksbootje te stappen. 

Volterra, de Romeinen achterna


Verassend rustig, dat is wat me zeker is bijgebleven wanneer ik terugblik op ons bezoek aan Volterra. Misschien hadden we geluk want Volterra is echt een pareltje en moet je sowieso inplannen tijdens je verblijf in Toscane. Vanuit Strove reden we er een klein uur over om op de stadsparking te raken. De binnenstad is terecht helemaal autovrij. Je parkeert je wagen dus aan de rand van de stad waarna je de klim mag aanvangen om de stad binnen te gaan. Ja, ook deze stad ligt op een heuvel, zoals zo veel steden in Toscane, maar Volterra steekt er toch net wat boven uit. 

Volterra noemen ze ook niet voor niets 'De stad van de wind'. De stad staat ook bekend om zijn albastindustrie. Albast is een wit, licht doorschijnend gesteente dat makkelijk bewerkbaar is waardoor men er mooie beeldhouwwerken in alle formaten mee kan maken. Vaak is het resultaat heel mooi maar soms ook wel wat kitscherig. Een levensgrote David in je tuin? In Volterra vindt je zeker een exemplaar in albast, al zal je voor dergelijk exemplaar wel gauw al vele duizenden euro's mogen neertellen. 

Aan de rand van de stad bevindt zich ook een oude Romeinse site die we niet zo bijzonder vonden. Het oude ondergrondse waterbekken is dan wel weer speciaal, zeker omdat je er ook in kan afdalen en het er lekker koel is. De Romeinen en Etrusken hebben duidelijk hun stempel achtergelaten in Volterra, een andere getuige daarvan is La Fortezza, een bombastich en imposant bouwwerk aan de rand van de stad dat momenteel dienst doet als gevangenis. La Fortezza bezoeken kan helaas niet (tenzij je wat mispeutert natuurlijk). Tegenover de ingang ervan bevindt zich een goed traditioneel restaurant, Osteria La Pace, waar we genoten van een lekkere lunch. 

San Gimignano 


Wie een bezoek brengt aan Toscane is bijna verplicht om een bezoek te brengen aan San Gimignano. Het is één van de mooiste stadjes en staat ook gekend als 'De stad met de mooiste torens'. Ooit stonder er maar liefst 72 dergelijke torens in de stad, momenteel blijven er daar nog 14 van over. De torens, die vroeger met elkaar verbonden werden door bruggetjes, waren vooral een statussymbool. Hoe hoger je toren, hoe meer rijkdom je bezat. 

Liefhebbers van wijn vinden hier ook de oorsprong terug van de wereldberoemde Vernaccia, een oude witte wijn waarvan de oorsprong teruggaat tot in de 13de eeuw. 1 ding viel ons wel op bij aankomst in San Gimignano... druk! We waren nog maar net bekomen van drukte van Firenze en dachten verlost te zijn van de busladingen toeristen maar dat was buiten de populariteit van San Gimignano gerekend. We raden je aan om het stadje in de vroege namiddag te bezoeken, dan zou het minder druk zijn.

Arezzo, la vita è bella! 


Aangezien Arezzo het verst verwijderd was van onze verblijfplaats in vergelijking met de andere dorpen en stadjes die we bezochten, hebben we hier een hele dag voor uitgetrokken. Niet toevallig besloten we om op een zondag Arezzo te bezoeken, dan is er de wekelijkse antiek en rommelmarkt die een groot deel van de binnenstad omvat. Aangezien we er wel van houden om al kuierend dergelijke marktjes te bezoeken konden we deze niet links laten liggen. 

Het was duidelijk dat we niet de enige toeristen waren en dat merk je ook wel aan de prijzen. Afdingen is hier dus zeker de boodschap maar geen sinecure. Wie de film La Vita e bella heeft gezien zal wellicht enkele plekken in Arezzo herkennen uit de film. Met wat verbeelding zie je Roberto Benini op zijn fiets het marktplein overfietsen terwijl hij 'Buongiorno Principessa!' roept.

Arezzo in Toscane

Chianti, met de Fiat Panda de heuvels doorkruisen


Voor wijnliefhebbers is de Chianti streek sowieso een must-do als je in Toscane bent. Er zijn verschillende uitgestippelde routes die je langs de beste wijnhuizen brengt. In de meeste daarvan ben je welkom voor een geleide tour en om te proeven. Wij trokken met onze Fiat Panda langsheen de Chiantigiana, een route die langs de bekendste wijngaarden loopt met als eindebestemming Greve in Chianti, waar we één van de grootste enoteca (wijnkelder) van de streek bezochten voor een individuele proeverij, Enoteca Falorni

Het concept is heel eenvoudig. Bij binnenkomst krijg je een herlaadkaart waar je zelf een bedrag op kan laten zetten met je bank of kredietkaart. Vervolgens kan je op je eigen tempo rondlopen in de immense wijnkelder met je wijnglas. Je kaart even scannen bij de wijn die je wenst te proeven (je kan zelf kiezen hoeveel centiliter je wenst) en genieten maar. Dankzij dit leuke concept kan je ook de duurdere wijnen proeven zonder dat je meteen een heel glas dient te nemen. Tussendoor is er ook gelegenheid om je even te zetten met een plankje Italiaanse delicatessen dat je vanzelfsprekend nuttigt met een heerlijke klassewijn. 

Chiantie wijngaar in Toscane
Resten van een Romeins amfitheater in Volterra - Toscane
Heerlijke wijn proeven vergezeld met een plankje antipasto in Enoteca Falorni
Wijngaarden in Toscane

Laatste blogartikels: