Zoeken
Delaatsteminuut Logo
de lekkerste adresjes van firenze
 
Door Jerry | Datum zondag 22 juli 2018

De Italiaanse keuken staat al vele jaren in mijn top 3 van alle wereldkeukens. Ondanks de talrijke aanwezigheid van pizzeria's in Vlaanderen kom ik maar zelden eethuizen tegen die kunnen tippen aan de kwaliteit van dergelijke etablissementen in Italië. Mijn bezoek aan Firenze was op culinair vlak om duimen en vingers bij af te likken. Dit zijn mijn tips:

Tekst : Blogger Jerry | Foto's : Jerry Vandyck 

- advertentie -


aperitivo in i'covo de' ghiotti


Als er iets is wat in Italië niet mag ontbreken aan je dagelijkse routine is dat het aperitief. Op 5 minuten wandelen van de Duomo in de Borgo Albizi vindt je I'Covo de' Ghiotti. Uitbater Leonardo creëert er samen met zijn vrouw heerlijke schotels antipasti om van te smullen. De koeltoog ligt vol met smaakvol uitgestalde delicatessen. 

Spontaan krijgen we meer uitleg over wat we allemaal zien liggen, van jonge tot zeer rijpe kazen, van salami's tot heerlijk uitziende hammen die achter de toonbank hangen te drogen. We geven hem de vrijheid om een aperitiefplankje voor ons samen te stellen en zetten ons aan één van de 3 houten tafeltjes met dito stoeltjes. 

perfecte prijs - kwaliteit


Met veel enthousiasme beginnen Leonardo en zijn vrouw onze 'aperitivi' klaar te maken. Terwijl we wachten en intussen van een goed glas rode wijn nippen worden we vriendelijk aangesproken door een Italiaanse man die aan het achterste tafeltje zit. Zijn Engels is beter dan ons Italiaans en al gauw fungeert de man als tolk tussen ons en Leonardo, wiens Engels is zoals dat van vele Italianen, één met veel haar op. 

Ondanks de taalbarrière voelen we er ons meteen op ons gemak en krijgen het gevoel alsof we hier al jaren komen. De antipasti die we even later gepresenteerd krijgen zien er fan-tas-tisch uit! Maak je trouwens niet te veel zorgen over de rekening, die is héél democratisch voor de topkwaliteit die je krijgt. Ga je op citytrip naar Firenze? Dan is I'Covo de' Ghiotti een must-do, en zeg tegen Leonardo gerust: "molti saluti dal Belgio di Jerry e Sonja". 

UPDATE 23/05/2021: deze zaak werd in 2019 overgenomen en werd nog kort opengehouden door een andere uitbater. Intussen zou de zaak permanent gesloten zijn, helaas.

Adres: I'Covo de' Ghiotti | Borgo degli Albizi, 87, 50122 Firenze | Reserveren niet nodig
Aperitieven in I'cove de Ghiotto in Firenze
Geniet van heerlijke Italiaanse delicatessen in Firenze
IN Italië bestel je geen voorgerecht maar 'antipasti'

panini bij focacceria pugi 


Een bezoek aan Firenze betekent overdag de stad doorkruisen en je ogen de kost geven in de talrijke musea, basilieken, parken en pleinen. Uitgebreid lunchen is zonde van de tijd en een smaakvolle panini eten op een bankje is een goed alternatief. 

In het centrum van de stad op de Piazza San Marco bevindt zich Focacceria Pugi, een drukbezochte bakkerij waar het elke middag aanschuiven is voor een overheerlijke panini, pizza, focaccia en schiacciata all'olio, de specialiteit van het huis. 

De bediening is zeer vlot, vriendelijk en de prijzen zijn zeer democratisch. Binnen zijn er enkele zitplaatsen maar met wat geluk vind je op het plein nog een plek op een bankje om je panini te verorberen. 

Indien je beschikt over een Firenzecard kan je ook de rust opzoeken in de Botanische tuin (Giardino Dei Semplici) die op slechts enkele minuten wandelen ligt, met je kaart kan je er immers gratis binnen.

Adres: Foccaceria Pugi | Piazza San Marco, 9 B, 50121 Firenze | Reserveren niet nodig 

pizza voor een prikje bij san gallo

 
Op reis gaan naar Italië en terugkomen zonder pizza gegeten te hebben kan gerust beschouwd worden als een schending van je mensenrechten. Tijdens een avondlijke zoektocht naar een gezellig eethuisje trok een krijtbord op de stoep van een zaak in de Via S. Gallo onze aandacht: Pizza €5! Met eronder een 7-tal pizza varianten waaronder mijn persoonlijke favoriet, de pizza Napolitana. Op de metalen constructie die dienst doet als terras zijn de 3 tafeltjes allemaal bezet en ook binnen zit er ondanks het late uur best nog wat volk te eten. 

We zien dat er nog enkele tafeltjes vrij zijn en de druk in de weer zijnde ober gebaart ons dat we plaats mogen nemen. We bestellen 2 pizza Napolitana vergezeld van een halve liter huiswijn die in karaf wordt geschonken. Voor die prijs hou ik er rekening mee dat het wel eens diepvriespizza's kunnen zijn maar enigszins verrast zie ik achteraan een pizzaiolo druk aan de houtoven. De kwaliteit die we op ons bord krijgen is zoals een goede Italiaanse pizza hoort te zijn. Met een brede glimlach en zonder lege portemonnee trekken we weer deze prachtige stad in, la vita è bella, e le pizze di Tratoria - Pizzeria San Gallo sono fantastici!  

Adres: Trattoria Pizzeria San Gallo | Via S. Gallo, 6, 50129 Firenze FI, | Reserveren +39 055 239 9893 | Open van 12.30 - 23.00

Tijdens de lunchpauze naar Focacceria pugi voor heerlijk gebak en panini's
In La Scuola Di Cucina kan je zelf leren hoe je de lekkerste Italiaanse gerechten kan maken
Kleurrijk uitgestalde kramen boordevol delicatessen in Mercato Centrale

culinaire hotspot mercato centrale 


Firenze is een stad waar iedereen zijn gading zal vinden wanneer het op eten en drinken aankomt. Maar als er een echte foodie in je zit dan mag een bezoek aan Mercato Centrale zeker niet ontbreken. Mercato Centrale is één groot walhalla voor wie van lekker eten houdt en ook graag iets nieuws ontdekt. In deze grote overdekte markthal kan je ontdekken, proeven en genieten van zowat alles wat de Italiaanse keuken te beiden heeft. 

Op de benedenverdieping vind je de marktkramers die er hun producten verkopen aan lokale restauranthouders, maar je kan er ook als toerist terecht en ook de Firenzen zelf doen er hun inkopen. Vlees, vis, kruiden, pasta, delicatessen... bijna alles is er te vinden. 

Op de eerste verdieping zijn er verschillende (open) keukens waar alles vers voor je neus wordt klaargemaakt. Kom je iets tegen wat je zintuigen prikkelt, dan neem je gewoon plaats, bestel je waar je zin in hebt, en kijkt toe hoe ze het voor je klaar maken.  

Wil je zelf Italiaans leren koken dan kan dat hier ook in Cooking School 'Cucina', Lorenzo de Medici, een kooklabo dat zich links achteraan op de bovenverdieping bevindt (mits reservatie). 

Adres: Mercato Centrale | Piazza del Mercato Centrale – Via dell’Ariento, 50123 Firenze | Open elke dag van 08.00 - 00.00

laatste artikels van jerry: