Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Getest: Slow Cabins


Door Jerry | Datum dinsdag 10 oktober 2023

Als het dagelijkse leven je op sleeptouw neemt en je aanvoelt dat het zinvol is om lichaam en geest rust te geven, kan onthaasten in de natuur een goede oplossing zijn. Vertragen doet je automatisch dichter komen bij je innerlijke kracht. Verscholen op verschillende geheime locaties in België staan Slow Cabins, uniek opgezette vakantiewoningen in de natuur die uitnodigen om te vertragen. Wij gingen ze testen. 

Tekst: Blogger Jerry | Foto's: Jerry Vandyck

- advertentie -Op de website lezen we dat er 5 locaties bestaan met 'verborgen' Slow Cabins.  Wij kiezen voor 2 overnachtingen in het Limburgse Haspengouw. Na het online boeken ontvang ik meteen een bevestigingsmail met de vermelding dat we 2 weken voor vertrek weten op welke plek de ‘off-grid cabin’ exact staat. De oefening in loslaten is begonnen…

Veertien dagen voor vertrek ontvangen zoals verwacht de mail met daarin de precieze locatie en een online brochure met daarin overzichtelijk alle informatie over Slow Cabin ‘Heiwa’, hetgeen rust betekent in het Japans. De brochure is zeer uitgebreid en bevat alle info. Na het doornemen ervan beseffen we dat dit geen standaard weekend zal worden. 

De ontvangen coördinaten leiden naar de private parkeerplaats van een kasteeldomein in de buurt van Sint Truiden. Vier bordjes met daarop het logo van Slow Cabins doen vermoeden dat er nabij nog drie andere cabins verscholen zijn. Na tien minuten lopen zien we de cabin, een glimlach verschijnt spontaan op onze gezichten. 
 
Vertragen Slow Cabins

Bij binnenkomst worden we welkom geheten door een kaartje met de persoonlijke boodschap ‘Slow Down Jerry…’. We nemen dit ter harte en zetten ons buiten in de ligstoelen. De 2 flesjes biologische cider die we in de koelkast vinden smaken heerlijk met dit uitzicht over de velden. 

Onder de esdoorn achter de Slow Cabin ligt een grote stapel houtblokken met daarbij houtklover en hamer. Terwijl binnen de voorbereidingen worden getroffen voor een heerlijk avondmaal klief ik hout voor het kampvuur en voor de Ovun All in one buitenoven/BBQ waarin vegetarische worsten en het papillotje van zalm in gegaard zullen worden. 
 
buitenzicht slow cabins

Tegen valavond troepen zwermen kauwen samen boven de lange rij populieren aan de horizon. Een buizerd scheert laag over de omgeploegde akker om vervolgens positie te nemen op één van de houten palen langs het grindpad. Het geruis van de wind door de bomen wordt zachter en de lokroep van een kerkuil (?) klinkt in de verte. 

Door de schemering spotten we vleermuizen, druk in de weer om de lucht in de ruime omgeving van de cabin te ontdoen van muggen en andere insecten. Ondertussen nuttigen we het avondmaal. 

We genieten van de stilte, het vuur en elkaar. Helemaal stil lijkt het echter nooit te zijn. In de verte hoor je auto's zoeven en geregeld komt er een vliegtuig over.

kampvuur

Als we ontwaken zien we een tractor het naastgelegen akker omploegen. Niet veel later pruttelt het Italiaanse espressoapparaat op het gasvuur en luisteren we nippend van de koffie naar de natuurgeluiden die onze zintuigen prikkelen. Aan de bosrand komen hertjes smullen van het gras. 

In tegenstelling tot wat voorspelt was beloofd het toch een mooie nazomer dag te worden. We trekken wandelschoenen aan en gaan naar het nabijgelegen Provinciaal Domein en natuurgebied Het Vinne. Vooraf hadden we besloten om de auto niet te gebruiken en houden ons hieraan. Het ligt op een klein half uur wandelen van de Slow Cabin, geen probleem dus. 

Het Vinne is een prachtig natuurdomein waar vogelspotters en wandelaars zich absoluut thuis zullen voelen. Het ligt rondom een groot natuurlijk binnenmeer en je vindt er vogelkijkhutten, uitkijktorens en vlonderpaden.  
 
Het Vinne Sint Truiden

Terug in onze slow cabin is het stilaan tijd voor een aperitief. Tegelijk bladeren we door de uitgebreide ‘manual’ met heel wat uitleg over de cabin. Er is goed nagedacht om de cabin zo duurzaam mogelijk en zelfvoorzienend te maken met een zo min mogelijke impact. 

Bovenop de Slow Cabin liggen 10 zonnepanelen die je, in combinatie met een thuisbatterij, van de nodige elektriciteit voorzien. Regenwater wordt opgevangen en meermaals gefilterd. Hierdoor beschikt de cabin over zo’n 1500 liter voor de douche en om gekookt te gebruiken in de keuken. Het is niet geschikt als drinkwater, daarvoor is er een drinkfontein van 5 liter. 

Verspreid in en rondom de cabin zijn er of-the-grid tips om je verblijf duurzamer te maken en jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. We springen al gauw bewust om met energie en (drink)water. In eerste instantie vanuit een lichte (onterechte) bezorgdheid dat de thuisbatterij leeg zou raken of het water op is voor het einde van ons verblijf.  Bewust omspringen met de energievoorzieningen krikgt al snel een diepere betekenis en ga je proefondervindelijk beseffen hoe het ook anders kan en dat de kraan tijdens het douchen best wat vaker dicht mag. 
 
interieur slow cabins


Onze laatste avond smullen we van heerlijke spaghetti terwijl we toekijken hoe de lokale fauna zich klaarmaakt voor de nacht. Vandaag krijgen we er gratis de heldere sterrenhemel bij.  


Uitchecken is om 11u en hierdoor hebben we de laatste ochtend ruim de tijd om nog even het geweldige uitzicht te bewonderen. Het niet bijhebben van veel bagage heeft het voordeel dat inpakken heel vlot gaat. 


Wij hadden gerust 1 of 2 nachten langer willen blijven. Toen we echt begonnen te vertragen was het moment alweer daar om terug te keren naar de chaos van de stad. Voor we het goed en wel beseffen razen auto’s voorbij op de drukke snelweg en de signalen wanneer we de telefoons aanzetten voorspellen enkel maar gemiste oproepen, berichten die op antwoord wachten en te lezen e-mails. 


onthaasten op duurzame manier

 

We raden Slow Cabins aan voor iedereen die op zoek is naar een duurzame vakantie in eigen land en nood heeft om te vertragen. Het is zeer aan te bevelen voor mensen die ervan houden om in de natuur te verblijven. Bovendien zijn de cabins eco friendly en volledig energieonafhankelijk (off-grid). In België zijn er momenteel 5 locaties met Slow Cabins, wij kijken er naar uit om ook in de andere cabins eens te ‘vertragen’. 


Slow Cabins praktische tips:


- neem zo min mogelijk bagage mee
- ga offline tijdens je verblijf in Slow Cabins
- breng wandelkledij mee en verken de lokale natuur
- wees bereid te vertragen en te onthaasten
- er is de mogelijkheid om ontbijt tot aan de cabin te laten brengen
- breng je eigen eten mee of ga uit eten bij lokale aanbevolen restaurants

Meer informatie & boeken Slow Cabins:


Https://www.slowcabins.be 
Laatste blogartikels: