Zoeken
Delaatsteminuut Logo

De hoogtepunten van Myanmar


Door Dempsey | Datum donderdag 29 maart 2018

Myanmar is langzaam aan zich op de toeristische kaart aan het zetten, nadat het jarenlang zijn grenzen heeft gesloten voor reizigers. Een bezoek brengen aan Myanmar betekent heel wat gouden tempels bezichtigen, prachtige landschappen bewonderen en de meest vriendelijke mensen ontmoeten. Hier zijn alvast een aantal plaatsen die je niet mag overslaan tijdens je reis doorheen Myanmar.

Tekst: Blogger Dempsey | Foto's : Dempsey Capelle / Pixabay 

- advertentie -


Yangon 


De voormalige hoofdstad van Myanmar, Yangon, is de grootste stad van het land. Net zoals in iedere Aziatische stad betekent dit miljoenen mensen, chaotisch verkeer, en helaas ook luchtvervuiling. Toch kan je tijdens je reis doorheen Myanmar een bezoek aan Yangon niet missen. Hier vind je de grootste pagode  van het land, de Schwedagon Pagoda, een bezienswaardigheid die je niet mag missen (ook al kost de toegang zo’n 8USD).
Schwedagon Pagode in Yangon, Myanmar

Bagan 


Wellicht de belangrijkste bezienswaardigheid van Myanmar – en mijn persoonlijke favoriet – Bagan is een archeologische site met verschillende tempels en pagodes. Bagan is dan ook voor Myanmar wat Ankor Wat is voor Cambodja, maar dan met een pak minder toeristen. Er zijn zo’n 2000 tempels die wachten om verkend te worden. 

De beste manier om dit te doen is door een e-bike te huren of door een ballontocht te maken over Bagan. De Shwesandaw Pagoda is de beste om te beklimmen en om de zonsopgang of ondergang te zien. Als je maar een korte tijd in Bagan verblijft, zorg er dan zeker voor dat je Ananda Pahto, Dhammayangyi Pahto en Gawdawpalin Pahto ziet.


Mount Popa 


Mount Popa is een van de meest heilige plaatsen in Myanmar. Je kan deze uitgedoofde vulkaan bezoeken als een daguitstap vanuit Bagan. Boven op de berg ligt een kloostercomplex. Deze kan bereikt worden door de 777 stappen te beklimmen op je blote voeten. Let gewoon op voor de vele apen die er met je spullen proberen vandoor te gaan. Een ander obstakel onderweg is de vele mensen die je vragen om een gift in ruil voor het schoonmaken van de trappen. 

Inle Lake


Inle Lake is een gehypete toeristische bestemming door de Intha vissers. Deze vissers roeien met hun been terwijl ze rechtop staan. Een boottocht is erg aan te raden om de omgeving van dit meer te ontdekken en de merendeel geven je genoeg gelegenheid om de visserstechniek van dichtbij te bewonderen. Een andere manier om de omgeving te verkennen, is door te fietsen rondom het meer. Nyaungschwe op de noordelijke oever is de plaats om te overnachten als je enkele dagen wenst te blijven rondom Inle Lake. Van hieruit vertrekken er ook heel wat tours.

Inle lake boottocht

Ngapali beach 


Sommige reizigers houden er van om een aantal dagen heerlijk te relaxen op een tropisch strand na de vele tempels, steden en prachtige natuur te hebben verkend. Ook al is  Myanmar (nog) niet meteen de meest gekende bestemming als het komt op strandvakanties, toch hebben ze een paar idyllische stukjes strand. 

Ngapali Beach kan makkelijk worden bereikt met het vliegtuig en is een ideaal einde voor je reis naar Myanmar. Een alternatief voor Ngapali Beach is de Mergui eilandengroep in het zuiden van het land. Deze afgelegen archipel is gelegen in de Andaman Zee en telt maar liefst 800 verschillende eilandjes. 

Het nadeel echter is dat deze eilanden enkel kunnen worden bezocht door het boeken van een tour. Aan de andere kant is dat net de reden waarom de eilanden nog voor een groot stuk niet ontdekt zijn. De stad Dawei is hier een ideale uitvalsbasis. De Mergui archipel is vooral gekend omwille van de prachtige duiklocaties en de Mokenbevolking, een nomadenvolk dat zich doorheen de eeuwen heeft weten aan te passen aan het leven op het water.

Hpa-an Caves 


De regio Hpa-an is er eentje met magnifieke landschappen. Met een panorama vol rotsachtige bergen, meren en groene velden is dit een must tijdens je reis door Myanmar. De omgeving heeft tal van grotten die je kunt gaan verkennen. Als je beperkt bent in tijd, zorg er dan zeker voor dat je de Saddan grot een prioriteit maakt. Het is een van de grootste grotten en wordt bewaakt door twee grote olifantenstandbeelden. Nadien kun je terug uit de grot met een uitgeholde boot die je over het water brengt.

Myeik 


De stad Myeik is de grootste in het zuiden van Myanmar. De geschiedenis van de stad is lang en het telt een grote verzameling aan koloniale bouwwerken. Het hart van de stad wordt gekaraktiseerd door een levendige haven vol handelaars, vissers en bootjes. Het heeft een van de grootste vismarkten van het land en je kan er enkele heerlijke delicatessen terug vinden zoals inktvis, zwaardvis en krab. 

Golden Rock, Kyaiktiyo Myanmar 


Myanmar kan het best worden omschreven als een land vol gouden pagodes. Religie maakt dan ook een groot deel uit van de Birmese levensstijl en als je hun traditionele pelmgrimsplaats wil bezoeken, dan kan Golden Rock niet aan je lijstje mankeren. Deze balancerende gouden rotsblok weet iedereen te fascineren die het bezoekt.

Golden Rock temple Myanmar

Laatste blogartikels: