Zoeken
Delaatsteminuut Logo


citytrip Madrid (tips)


Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg of een sangria-vakantie? Je wilt de tapas proeven, genieten van cultuur, zon en door pittoreske straatjes dwalen. Wellicht komen steden als Barcelona, Sevilla of Malaga in je gedachten. Maar heb je al eens aan een citytrip Madrid gedacht? Wij geven je alvast héél wat tips over bezienswaardigheden en aanbevolen hotels.  plan jouw citytrip Madrid Troeven citytrip Madridlast minute hotels:

Stad der pleinen


Plaza Mayor is een iconisch plein in het centrum van Madrid en wellicht het kloppende hart van de stad. Het is de ideale locatie om het beste van Madrid te ervaren. Midden op het mooie plein staat het standbeeld van koning Filips III te paard (1616). Rondom het hof, onder de indrukwekkende galerijen, vind je cafés en winkels. Het plein ligt op een steenworp afstand van het andere bekende plein, de Puerta del Sol.

 

De Puerta del Sol is misschien nog belangrijker dan Plaza Mayor. Op het plein zie je de beroemde klok, waarvan de klokken het traditionele eten van de Twaalf Druiven vóór middernacht markeren tijdens oudejaarsnacht. Het is ook het punt waar vele mensen samenkomen om te demonstreren tegen (vermeende) onrechtvaardigheden, en het is het ‘punt nul’, het referentiepunt voor alle Spaanse snelwegen.


Citytrip Madrid tips - ga tijdens je citytrip Madrid op ontdekking op vele pleinen Delaatsteminuut Stempel

De tapasbars en exclusieve mogelijkheden om te winkelen zijn niet de enige hoogtepunten van de kleurrijke hoofdstad van Spanje, de stad heeft ook een scala aan fantastische architectuur en een bloeiend nachtleven.


Cultureel uitdagend


De Gouden Driehoek is de lokale bijnaam voor de drie belangrijkste musea van Madrid: Museo del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza en Centro de Arte Reina Sofía. Het Prado museum werd gecreëerd om te wedijveren met het Louvre. Het uitgestrekte neoklassieke gebouw bezit een van 's werelds grootste kunstcollecties, met de mooiste composities uit de late middeleeuwen tot het begin van de twintigste eeuw. Het werpt de schijnwerpers op artiesten als Velázquez, Goya en Francisco de Zurbarán, maar bevat ook grote namen uit heel Europa.

 

Voor meer recente kunst richt het Reina Sofía zich op creaties die gemaakt zijn tussen het einde van de 19e eeuw en de jaren tachtig. Meer nog dan in het Prado museum vind je hier schilderijen van Spaanse kunstenaars, waaronder Picasso, Dalí en Joan Miró. Onder meer het wereldberoemde werk Guernica hangt hier in een kamer.

 

Het derde museum is een privégalerij die wedijvert met veel openbare musea. De ontspannen sfeer nodigt uit tot een nauwgezette, aanhoudende inspectie van de werken. Je vindt er tal van Spaanse kunstwerken maar ook werken uit heel Europa, waaronder aanzienlijke tentoonstellingen van Duitse en Italiaanse Gotiek en 20e-eeuws Duits expressionisme. Cultuurliefhebbers zullen tijdens een bezoek aan Madrid dus zeker niets te kort komen.


Van alle bezienswaardigheden in Madrid staat het Koninklijk Paleis (Palacio Real) zeker ook bovenaan in de lijstjes.


Geniet van heerlijke lekkernijen


Als je een boontje hebt voor Spaans eten, is Madrid, ook wel bekend als de tapashemel, de juiste stad om naartoe te gaan. Tapasbars vind je echt overal. Madrilenen houden het meest van tapas. Het is bijna onmogelijk om door de straten van Madrid te wandelen zonder een paar tapasplekken met zitplaatsen buiten te vinden. Maak een wandeling in de wijk ‘Santa Ana’ of de multiculturele hipster hotspot Lavapiés. Op elke hoek vind je wel iets te eten.


Woon een voetbalmatch bij


Voetballiefhebbers voelen zich ook thuis in Madrid. De Spaanse hoofdstad is de thuisbasis van een van de grootste clubs van Europa. Woon een voetbalwedstrijd bij en proef de ambiance van het publiek live in het stadion terwijl de je de allergrootste sterren op het veld kunt zien lopen. Is er geen wedstrijd gepland van Atletico of Real Madrid, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om een stadiontour in het Bernabeu te boeken. Reisorganisator TUI biedt voetbalreizen aan naar Madrid

 

 

ontdek ook deze steden:


organiseer je citytrip:veelgestelde vragen over madrid (faq)


wat mag ik niet missen in madrid?


Elke bezoeker van Madrid moet zeker een halt houden aan het Koninklijk Paleis, het Prado museum, smullen en proeven in Mercado de San Miguel en streetart spotten in de wijk Malasaña.

hoeveel dagen heb je nodig om madrid te bezoeken?

In deze prachtige stad kan je een heel leven vertoeven. Maar wie er op citytrip is rekent best op 3 tot 5 dagen om de belangrijkste bezienswaardigheden te kunnen zien. 

is madrid een veilige stad om te bezoeken?

Madrid wordt beschouwd als één van de veiligste Europese grootsteden. Het is veiliger dan steden als Rome, Parijs of Londen. In de lijst met veilige steden staat Madrid op plaats 17 in Europa en laat daarmee geen enkele andere hoofdstad voor zich. Het laat zelfs steden als Rotterdam (19) Hamburg (24) en Den Haag (24) achter zich als het over veiligheid gaat. 

is madrid een dure stad?

Het leven in Madrid, en zeker voor de doorsnee toerist, is niet echt goedkoop. Probeer te besparen op je vliegticket en accommodatie en kijk uit voor de zogenaamde toeristenvallen als je ter plekke wat spendeert aan eten en drinken. Ga eten waar locals eten is hierbij een goede tip om mee te nemen.

hoe is het nachtleven van madrid?

Madrid heeft een zeer uitgebreid en boeiend nachtleven. Men zegt weleens van New York dat het de stad is die nooit slaapt, wel dat kan je van Madrid gerust ook zeggen. Vooral in de wijken Malasaña, Chamberí, Salamanca, la Latina en Chueca is er een ruim aanbod van bars, nachtclubs en trendy restaurants. 

wat zijn leuke wijken om te verblijven in madrid?

Wie graag midden in het centrum wil verblijven zoekt best een overnachting in de wijk Sol. Dit is naast Salamanca meteen ook 1 van de duurste wijken om te verblijven, net omdat het zo centraal ligt. Heb je het liever wat rustig en verblijf je graag tussen de Madrilenen? Kies dan voor la Latina. Het is een hippe wijk maar veel minder toeristisch.
Wil je het nog hipper dan moet je in de studentenwijk Malasaña zijn. Het is een wijk met veel trendy shops, eethuisjes van alle hoeken van de wereld, en een divers scala aan accommodaties. Van goedkope budget hostels voor backpackers tot luxe residenties voor wie van meer luxe houdt. 

laatste blogartikels: