Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Zuid Afrika ontdekken in 15 dagen


Door Richard | Datum zaterdag 29 juli 2023

Je bent eruit. Je hebt je keuze gemaakt. Dit jaar wordt het Zuid-Afrika. Dan eindelijk! Jarenlang heb je het er over gehad met je vrienden, geliefde of familie. Maar nu, ein-de-lijk, is het zover! Maar, kom je al snel achter, Zuid-Afrika heeft zo ontzettend veel te bieden, wat kan je eigenlijk echt niet missen? Wat zijn de absolute must sees en do's?

Tekst: Blogger Richard | Foto's : Richard Janssen

- advertentie -


Safari in Zuid Afrika


Zonder enige twijfel komen er twee musts direct naar boven. Safari en Kaapstad. Dit houdt in dat we je aanraden een binnenlandse vlucht te boeken (low budget maatschappijen als Kulula en je vliegt voor een paar tientjes van Durban of Johannesburg naar Kaapstad of andersom). 

Waarom? Omdat de wildlife safari's in het oosten van het land plaats vinden en Kaapstad ligt daar niet. Die ligt zo Zuidwestelijk mogelijk. Zorg dat je minstens twee weken gaat om overal maximaal van te kunnen genieten: 1 week Kaapstad, 1 week in de natuur. Maar geloof me, hoe langer, hoe beter. 

wilde dieren spotten tijdens je vakantie in Zuid Afrika

Kaapstad, hoofdstad van Zuid Afrika


Er heerst regelmatig een extreme droogte in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad waardoor de bevolking op een waterrantsoen moet leven. Dit houdt in dat je per persoon een maximale hoeveelheid water mag gebruiken. 


Dit kan dus betekenen dat hotels hun zwembaden leeg hebben laten lopen en dat je bij toiletten de volgende bordjes tegen kan komen: "If it's yellow, let it mellow If it's brown, flush it down".  Kort gezegd: je mag alleen doorspoelen als je een grote boodschap hebt gedaan. 


Vineyards 


Houd je van wijn? Nee? Evengoed gaan! Zuid-Afrika staat bekend als één van de beste wijnlanden ter wereld en rondom Kaapstad liggen alle wijnvelden waar je het hele productieproces van dichtbij kunt ervaren. En natuurlijk proeven… 


Vineyards Kaapstad - Zuid Afrika

Robben Eiland 


Nelson Mandela bracht tientallen jaren door in de gevangenis 8 kilometer ten zuiden van de Afrikaanse kust. Het eiland kent dus een ongekend grote historische waarde en is daarom alleen al de moeite om te bezichtigen. Zorg dat je op tijd een ferry boekt en zorg dat je ook op tijd bent, anders mis je de boot.

Vervolgens dobber je ruim drie kwartier over de Atlantische oceaan waar je mogelijk walvissen, haaien en dolfijnen kunt spotten. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je zeeziek worden, dus wees hier op voorbereid of zorg dat je achterin gaat zitten, waar je de minste deining hebt en houd je ogen op het vaste land in de horizon. Zomaar gratis tips uit ervaring! 

Ik wil niet te veel verklappen wat je allemaal gaat zien op Robben Island omdat je het zelf moet ervaren, maar je krijgt een persoonlijke gids toegewezen, iemand die zelf daar in de gevangenis heeft gezeten in dezelfde tijd als Mandela en hij zal je dus op indrukwekkende wijze alle ins en outs vertellen. Kippenvel gegarandeerd! Verder zul je naast zijn cellenblok ook de andere faciliteiten zien die het eiland herbergt, heb je prachtig uitzicht op het vaste land en kom je, ja echt, pinguïns tegen. 

Op Robben Eiland

Table Mountain, Lion’s Head & Signal Hill 


Wie wil er nou geen profielfoto op social media met een prachtig uitzicht van één van de hoogste punten van Afrika die je net avontuurlijk hebt beklommen. De Tafelberg biedt uitdaging genoeg, maar ook voor de minder sportievelingen onder ons is er gewoon een kabelbaan. Overweeg tevens de mogelijkheid tot abseilen vanaf Tafelberg. Don’t look down!  


Een minstens net zo’n sportieve beklimming is Lion’s Head. Je cirkelt eerst rondom de top en het laatste stuk is een aardige klim, waarbij je – op eigen risico! – via ijzeren handles en kettingen omhoog moet klimmen. Maar eenmaal boven, is het de beproeving meer dan waard! Halverwege de klim kom je een steile helling tegen waar je van af kan rennen. Wel met parachute. Ja! Je kan hier paragliden. 


Zowel via Lion’s Head als het iets lager gelegen Signall Hill. De keuze is niet aan jou, maar aan de instructeurs, die op de dag zelf het weer in de gaten houden en de veiligste optie voor je kiezen. Wel zo handig. Voor een beetje extra maken ze foto’s en video’s van je tijdens de aerobics die je boven de oceaan uitvoert (of je wil of niet) zodat je later familie en vrienden kan laten zien hoe je hebt liggen schreeuwen als een klein meisje. 


Tablemountain, Lion's Head en Signal Hill
Lionshead
Lekker eten bij Mama Africa
Paragliden vanaf de Tafelberg of Lions Head

Vol adrenaline ga je op zoek naar een lekker hapje eten. En je gaat sowieso naar Mama Africa. Hier ga je natuurlijk geen safe picks bestellen. Nee! Tijd voor wild vlees. Probeer eens de struisvogel, kudu, krokodil of springbok. Of de enige echte bobotie, hét typische Zuid-Afrikaanse gerecht, afkomstig uit Kaapstad en omgeving. 

Zorg dat je met een groepje gaat en allerlei verschillende dingen bestelt zodat je bij elkaar kan proeven want alles smaakt daar gewoon goed! Verder komen er met grote regelmaat lokale bandjes optreden die de Afrikaanse ambiance compleet maakt en kun je tevens handschilderingen en andere kunstwerken kopen als souvenir. Mocht je nog van plan zijn te gaan stappen? Dan zit je goed. Want Mama Africa is gelegen aan Long Street, the place to be. 

Handige links:

Last Minutes Zuid Afrika

Rondreizen Zuid Afrika

Goedkope vliegtickets naar Zuid Afrika

VakantieBlog Homepagina


Laatste blogartikels: