Zoeken
Delaatsteminuut Logo
Tips voor je allereerste safari


Door Dempsey | Datum maandag 31 december 2029

Interessante dingen die je best onthoudt voor je allereerste safari

Ben je iemand zoals ik die als kind gefascineerd was door wilde dieren en voortdurend door dierenboeken zat te bladeren? Een bezoekje aan de zoo is nu en dan wel eens leuk, maar niet vergelijkbaar als de dieren in het wild zien. Van toen al wist ik dat ik ooit naar Afrika zou reizen en op safari zou gaan. Ik wou leeuwen, grote hordes aan zebra’s en olifanten zien. In hun natuurlijke habitat. Net als jij wellicht. Hier zijn alvast enkele interessante dingen die ik heb geleerd na mijn safari. 
Game drives beginnen vroeg 

Wilde dieren zijn niet hetzelfde als mensen. Ze zijn vooral actief in de vroege ochtend bij het eerste schemerlicht. Dat betekent dat je dus mag verwachten aan erg vroeg op pad gaan tijdens de game drives. Denk maar aan tijdens zoals 5u30 of 6u in de ochtend. Pas na je eerste game drive van de dag, zal je ontbijten. 

Iedere game drive is verschillend 

Overweeg je om een van de vroege morning game drives over te slaan om wat langer te kunnen slapen? Doe het niet! Iedere game drive is immers verschillend gezien je omgaat met wilde dieren in een ongecontroleerde omgeving. Je zal dus nooit twee keer hetzelfde zien als je op meerdere game drives gaat. 
safari tips
Je bent niet gegarandeerd iets te zien 

Zoals we het al zeiden, je zit niet in een gecontroleerde omgeving. Dat betekent dat zelfs ervaren organisaties je niet kunnen garanderen dat je effectief iets zal zien. Het gaat hier immers om wilde dieren in enorm grote nationale parken zonder omheiningen. Hoewel de meeste dieren wel blijven in een bepaald gebied, betekent het dus niet dat je ze zeker zal zien. Zo kan het Kruger Park op papier je wel de beste kansen geven om de Big Five te spotten, maar kan het evengoed zijn dat je nog eens terug moet komen naar Afrika om bijvoorbeeld de neushoorn te spotten. 

RONDREIS KENIA

Het maakt uit waar je verblijft 

Tijdens een game drive heeft iedereen dezelfde kans om wild te spotten. Toch kun je je safari ervaring nog een stuk beter maken door een goede locatie te kiezen. Safari’s zijn erg duur en dus kan het snel beslist zijn om wat te besparen op de accommodaties. Toch doe je dit beter niet. Zo kun je verblijven in kleine privé lodges, met zicht op rivierbeddingen. Dé locatie bij uitstek waar je dieren kunt spotten tijdens het droogseizoen. 
last minute safari
Heb vertrouwen in de rangers / gidsen 

Word niet meteen moedeloos als je op je eerste game drive nog niets hebt gezien. De rangers die je begeleiden zijn erg goed in wat ze doen. Niet alleen staan ze allemaal in verbinding met elkaar waardoor er meer ogen op zoektocht gaan, maar ze kennen ook de beste plaatsen. Soms heb je zowel een chauffeur als een spotter mee om je kansen nog te vergroten. 

De dieren zijn niet bang van de wagens 

Je vraagt je wellicht af hoe het kan dat een safari truck zomaar langs een kudde olifanten kan rijden zonder de dieren weg te jagen. En dat is een goede vraag! Eentje waarvan het antwoord eigenlijk vrij simpel is. De meeste dieren die in de nationale parken leven zijn opgegroeid met het zien van deze trucks. En gezien deze trucks hen nog nooit iets hebben verkeerd gedaan, zien ze ze gewoon als grote, licht lawaai makende dieren die geen bedreiging vormen. Dit is hoe je langs een groep leeuwen kan rijden zonder ze wakker te maken, of een neushoorn kan spotten zonder dat hij zal aanvallen. 
Leeuw, Afrika safari Kenia
Er is geen dress code 

Er wordt wel eens beweerd dat je bepaalde kleuren of kleren beter niet draagt om de dieren niet weg te jagen. Dat klopt niet. Gezien de dieren de truck als een groot geheel beschouwen, maakt het niet uit welke kleuren of kleren je draagt. Wel is dat het geval wanneer je te voet op safari zou trekken. In dat geval zal de ranger je aanraden welke kleuren je het best draagt. 

Zorg dat je een goede zoom lens hebt 

De kans is erg groot dat als je op safari gaat dat je met enkele indrukwekkende wildlife foto’s wil kunnen pochen als je thuiskomt. Om dit te verwezenlijken heb je een goede camera en lens nodig. Hoewel je soms erg dicht bij de dieren zal kunnen komen, is dit niet altijd het geval. En dan is een goede zoom noodzakelijk.  

GA ZELF OP SAFARI


Tekst : Blogger Dempsey | Foto's : Dempsey / Pixabay
Nijlpaarden spotten tijdens je eerste safari
LAATSTE ARTIKELS VAN DEMPSEY :