Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Wat te doen in Pai (Thailand)

 
Door Jerry | Datum woensdag 22 februari 2023

In het noordoosten van Thailand, op zo'n 3 uur rijden van Chiang Mai ligt Pai. Een vreedzaam dorp omgeven door enkele bergkammen waar het dankzij het koelere klimaat aangenaam vertoeven is. Na Bangkok en Chiang Mai is Pai een welgekomen verademing tijdens je rondreis in het noorden van Thailand. Pai is erg in trek bij backpackers, rastafari en nieuwe hippies, en dat zal je duidelijk merken wanneer je dit relaxte dorp aandoet. 

Tekst : Blogger Jerry | Foto's : Jerry Vandyck

- advertentie -


Op cultureel vlak heeft Pai niet veel te bieden maar wie op zoek is naar een paar dagen rust of een uitvalsbasis voor een meerdaagse trekking in het noorden is Pai de perfecte bestemming. 

Wij verbleven 3 nachten in Pai in het Pai My Guest Resort en vonden het een heerlijke plek om even op adem te komen na de drukte van Bangkok en het Yi Peng en Loy Krathong Festival in Chiang Mai. Wat relaxen op het terras van onze bungalow langs een kabbelend beekje, met de scooter een dagje in een grote tour rond het dorp cruisen en 's avonds kuieren langs de leuke markt van Pai met zijn vele foodkraampjes. 

Met de scooter Pai ontdekken 


Rondom Pai zijn er een aantal bezienswaardigheden die leuk zijn om te bezoeken. Via onze geusthouse konden we een scooter huren (200BHT/dag) en kregen we een A4-tje met een uitgestippelde route. Je maakt feitelijk 1 grote lus rond het dorp waarbij je een 7-tal stops aandoet. Het volledige traject duurt zo'n 5 tot 7 uur afhankelijk van hoeveel tijd je overal spendeert. 

1. Wat Pra Mae Yen met de grote witte Boeddha 

Prachtig groot wit Boeddha beeld waar je ook meteen één van de mooiste uitzichten over de streek hebt. Je parkeert je scooter tussen de bijhorende tempel en de trappen voor je aan de klim naar boven kan beginnen. 

2. Pai Treehouse 

Altijd al in een boomhut willen overnachten? Dat kan in het Pai Treehouse Resort. Dit resort heeft enkele accomodaties hoog in de bomen en bungalows langs het water. Maar ook wanneer je er niet verblijft kan je er een kijkje komen nemen. Men vraagt wel een bijdrage van 20BHT (zo'n €0.50) en je kan er ook een hapje eten.

3. Pai hotsprings 

Even verderop neem je de eerste weg links om uit te komen bij de hotsprings van Pai. Een warmwaterbron van 80° in het Huai Nam Dang National Park. Een beetje te warm om in te zwemmen en bovendien betaal je 200BHT toegang. Wanneer je graag in een hotspring wil zwemmen raden we je aan om naar het verderop gelegen Pai Spa Hotspring Resort te rijden. Daar is het water 45° en betaal je maar 100BHT. 

4. World War 2 Memorial Bridge 

Volgende stop is een brug die een strategische rol speelde in deze regio tijdens de 2de wereldoorlog. De originele brug werd door de japanners platgebrand voordat ze de aftocht bliezen. Nu staan er 2 bruggen. 1 recente 'gewone' brug en de andere die dienst doet als historische trekpleister maar in feite een brug is die vroeger in Chiang Mai stond en geschonken werd aan de regio ter vervanging van de platgebrande.  


De grote witte Boeddha in Pai
7. Watervallen en Bamboo bridge 

We stellen Google Maps in op Pam Bok waterval en klimmen met onze scooter richting het noorden. Onderweg zien we een bordje 'THE LAND SPLIT' hetgeen onze aandacht trekt. Het staat niet op ons plannetje maar besluiten toch een kijkje te nemen. Een aantal metersdiepe scheuren in de grond en her en der een bordje met een jaartal op. Hoe ze ontstaan zijn kan de man aan het kraampje ons niet vertellen. Hij biedt enkel een vers geperst sapje van de Rozella vrucht aan waar je een vrije bijdrage voor mag geven in de houten box die voor hem staat. Verder weet hij ons wel duidelijk te maken dat als we de weg naar rechts volgen we uitkomen bij een waterval en nog verderop de bamboo bridge. 

De waterval stelt niet erg veel voor, de bamboo bridge daarentegen is wel een bezoek waard. Verscholen tussen bergwanden en jungle liggen rijstterrassen waar je doorheen kan lopen langs enkele honderden meters aangelegde bamboepaden. De lokale bevolking heeft duidelijk begrepen dat toeristen dit een leuke plek vinden voor het nemen van een vakantiefoto en een oud vrouwtje vraagt je vriendelijk 10BHT toegang om het bamboebruggetje te betreden, maar ze geeft je ook wel een snoepje als extraatje. 



Tekst : Blogger Jerry | Foto's : J. Vandyck - S. Vanuytven
Bamboo Bridge in Pai
5. Pai Canyon 

Misschien wel de mooiste stop van je route. Een canyon met diepe kloven en mooie uitzichtpunten. De toegang is gratis en je bent er vrij om langs de smalle paadjes door de canyon te wandelen. Uiteraard alles op eigen risico en op sommige plekken een beproeving voor personen met hoogtevrees! 

6. Strawberry @ Pai 

Een aantal bochten verder kom je aan bij Strawberry @ Pai. Het klimaat is hier ideaal voor het telen van aardbeien, en aangezien je deze plek hoogstwaarschijnlijk ergens in de vroege namiddag zal bereiken is dit ideaal voor een heerlijk bordje verse aardbeien... groot was echter onze verbazing dat ze hier bijna alles verkopen wat met aardbeien te maken heeft, smoothies, confituur, koekjes, behalve... verse aardbeien.  

Canyon in Pai

Laatste artikels van jerry :