Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Praktische gids: hoe overleef je La Tomatina?


Door Dempsey | Datum maandag 24 juli 2023

Ieder jaar kleuren de straten van Buñol, een klein dorp net buiten de Spaanse stad Valencia, rood. De reden? Een groot tomatengevecht dat wordt gehouden door de lokale bevolking en door toeristen. Een paar dagen voor het festival start, begint de lokale bevolking hun huizen te beschermen door ze in te pakken in plastiek, vooraleer de vrachtwagens arriveren met  miljoenen tomaten. Het succes van het Tomatina Festival dat jaarlijks in augustus wordt gehouden, is makkelijk te verklaren. Wie houdt er nu immers niet van om met tomaten te gooien in het gezicht van een vriend?  

Tekst: Blogger Dempsey | Foto's : Dempsey Capelle / Pixabay
- advertentie -


Wat is La Tomatina? 


La Tomatina is een jaarlijks festival in het kleine dorp Buñol, net buiten Valencia, waarbij duizenden mensen een tomatengevecht houden. Het is een van de grootste festivals in Spanje, samen met de stierenloop in Pamplona. Maar het festival zou geen festival zijn, als er geen geschiedenis aan verbonden was. De traditie van het tomatengooien dateert van het jaar 1945 toen een aantal lokale jongeren amok maakten omdat ze niet mochten meedoen aan een optocht. Ze konden hun mening niet kwijt en begonnen dan maar met tomaten te gooien naar de optocht. Iets wat ze het jaar erop herhaalden. Uiteindelijk werd het een traditie, met de nodige aanpassingen doorheen de jaren. Tot het festival dat we vandaag de dag kennen.   

Wat gebeurt er tegenwoordig tijdens La Tomatina?


Wat oorspronkelijk ontstond als een vorm van meningsuiting, evolueerde in een levendig tomatengevecht waaraan duizenden mensen deelnemen. Iedereen die dapper genoeg is om mee te doen aan het gevecht zal duizenden rotte tomaten rond hem zien vliegen. Tegenwoordig nemen zo’n 5000 mensen van over de hele wereld deel aan het festival. Dat is zo’n vijf keer de bevolking van het dorp Buñol. Net daarom claimde La Tomatina de laatste decennia de reputatie van het grootste voedselgevecht ter wereld.  

Als je wil deelnemen 


La Tomatina is geevolueerd tot een festival waaraan iedereen kan deelnemen. Het enige wat je moet doen om deel te nemen is een vliegticket boeken naar Valencia en een toegangsticket tot het festival kopen. 

Wanneer vindt La Tomatina plaats in 2023? 


Het festival vindt jaarlijks plaats op de laatste woensdag van augustus. Voor 2023 betekent dit dat La Tomatina zal plaatsvinden op woensdag 30 augustus. Het evenement start om 11u in de ochtend, wanneer verschillende vrachtwagens het dorp komen binnen gereden om een paar miljoen tomaten te leveren. Technisch gezien, start het festival pas echt wanneer een moedige ziel een hoge paal beklimt om de ham te pakken die er bovenop is gelegen. In de praktijk echter is dit zo tijdsrovend dat het nooit gebeurt, dus begint het festival wanneer het waterkanon in actie schiet. 

Hoe geraak je er? 


Het festival vindt plaats in het dorp Buñol, zo’n 40km buiten Valencia. Buñol heeft niet meteen de faciliteiten om duizenden reizigers te slapen te leggen, dus de meeste spenderen de nacht in Valencia. Het is erg makkelijk om op de ochtend van het festival de trein of bus te nemen naar Buñol. 

Tickets


Iedereen die wil deelnemen aan La Tomatina, zal een toegangsticket dienen te kopen. Toegang tot Buñol op deze specifieke dag zal je twaalf euro kosten in ruil voor een toegangsarmband die je zal ontvangen bij het tonen van je vliegticket en paspoort. De meeste reizigers daarentegen kiezen voor een tour ticket. Dit ticket kost je 55 euro, maar bevat onder meer je transport vanaf Valencia, ingangsticket, een douche nadien, een t-shirt en een gids. Tickets zijn beschikbaar via http://www.tomatina.es. Er zijn ook tour tickets beschikbaar waarbij de accommodatie is inbegrepen.  

Wat advies om La Tomatina te overleven 


Let op je schoenen! Zorg dat je een paar oude schoenen draagt die je gerust kan missen achteraf. Sandalen lijken dan misschien wel de meest comfortabele optie, maar door het hoge aantal valpartijen is het aan te raden om een gewoon paar schoenen te dragen

Draag de aangepaste kledij voor het festival 


Hoewel je op vakantie bent in een warm land, is het aan te raden om een set oude kleren te dragen. De kans is immers groot dat ze vuil of beschadigd raken. Hoewel tomaten makkelijk van je huid gewast kan worden, is dat niet het geval bij kleren. 

Draag een duikbril 


Deelnemen aan een voedselgevecht zonder zelf een paar keer geraakt te worden, is onmogelijk. En dat kan zelfs een aantal keer het geval zijn op plaatsen waar je het liever niet hebt. Gezien er wordt gegooid met rotte tomaten, wil je vast voorkomen dat deze in je ogen terechtkomen. Het pulp ervan bevat immers een zuur, die je ogen kunnen aantasten. Daarom is het aan te raden om een duikbril te dragen tijdens het gevecht. Geen nood, je zal niet de enige zijn. 

Breng een vers set kleren mee


Een tomatengevecht zorgt er wellicht voor dat je vuil eindigt. Gezien je je achteraf kan wassen of douchen, is het aan te raden om een vers set kleren mee te brengen. Verwacht immers niet dat je je kleren terug proper krijgt voor de terugreis. Vind op voorhand een plaats om te overnachten Er zijn 9000 inwoners in Buñol en tienduizenden toeristen die afreizen naar La Tomatina. Wat moeten we nog meer zeggen? Als je de nacht in het dorp wil doorbrengen, dan boek je het best je overnachting ruim op voorhand. De meeste reizigers echter kiezen ervoor om de nacht door te brengen in het nabijgelegen Valencia. 

Wil je foto’s nemen… … 


dan breng je best een waterproof camera mee. De reden is niet ver te zoeken. 

Klim nooit op hoge plaatsen 


Hoewel het in je gedacht kan schieten dat wat hoger klimmen je een goed zicht biedt op het hele gebeuren, doe je dat beter niet! Een paal of raam beklimmen om het evenement beter te kunnen zien, betekent evenzeer dat duizenden mensen jou ineens ook beter zien. Dat maakt je ineens een erg makkelijk doelwit.   


Laatste artikels van Dempsey: