Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Sprookjesachtige kastelen in Duistland


Door Dempsey | Datum dinsdag 27 juni 2023

Duitsland is een droombestemming als het gaat om een ​​roadtrip. Met prachtige regio's zoals het Zwarte Woud, de Eifel en de Duitse Alpen, is het moeilijk om niet verliefd te worden op dit land. De echte charme ligt echter in het feit dat deze regio's bezaaid zijn met enkele van de mooiste steden in Duitsland. Of het nu een middeleeuws centrum aan de oevers van een rivier is, of gewoon een schilderachtig stadje met de typische opvallende vakwerkhuizen. Vaak zelfs over het hoofd gezien door een sprookjeskasteel.

Tekst : Blogger Dempsey | Foto's : Pixabay 

- advertentie -


1. Kasteel Sigmaringen 


Kasteel Sigmaringen (foto boven) dateert uit de 11e eeuw en ligt naast de rivier de Donau. Het was vroeger de voorouderlijke zetel van de familie Hohenzollern die ook het kasteel Hohenzollern bezit. Tot op de dag van vandaag is het kasteel nog steeds privébezit, hoewel rondleidingen door de indrukwekkende binnenkamers worden aangeboden. Hoewel het dateert uit de 11e eeuw, vernietigde een brand het grootste deel van het kasteel in 1893. Het kasteel werd herbouwd en alleen de torens van het vroegere fort zijn nog steeds authentiek. 

2. Reichsburg Cochem 


De Reichsburg in Cochem (foto rechts) is een indrukwekkende weergave van de neogotische stijl. Het ligt hoog boven het dorp Cochem aan de oevers van de Moezel. Het werd gebruikt als een tol kasteel, het type kasteel dat je vaak tegenkomt in de buurt van belangrijke langeafstandsroutes. Hoewel de bouw ervan dateert uit de 11e eeuw, zorgde de Franse invasie geleid door de Franse koning Lodewijk XIV ervoor dat het bijna verwoest werd.

TIP: Vakantie in de moezelstreek? Ontdek Landal Greenparks Warsberg

Spookjeskastelen in Duitsland

3. Burg Eltz 


Burg Eltz (foto links) bevindt zich tussen Koblenz en Trier. Het staat in het midden van het bos, op een enorme rots in de buurt van de rivier de Moezel. De middeleeuwse architectuur trekt toeristen het hele jaar door, omdat het kasteel nooit door oorlogen werd beschadigd. Naast dit feit, heeft het een enorme collectie arsenalen, sieraden en artefacten om te bewonderen.


4. Kasteel Lichtenstein 


Lichtenstein heeft misschien niet dezelfde geschiedenis als veel andere kastelen in Duitsland, het is nog steeds een indrukwekkend fort. Het werd gebouwd in de 19e eeuw ter ere van de middeleeuwse ridders van Lichtenstein. De locatie is niet willekeurig. Er stond vroeger een kasteel op exact dezelfde plek. Na in verval te zijn geraakt, werd de beslissing genomen om een ​​nieuwe te bouwen.


VAKANTIEHUISJES IN DUITSLAND

Overnachten in een kasteel in Duitsland

5. Kasteel Hohenzollern 


Bovenop de Hohenzollernberg is het kasteel nog steeds het voorouderlijk huis van de familie Hohenzollern, een nobele familie van koningen en keizers. Het oorspronkelijke kasteel dat dateerde uit de 11e eeuw werd vernietigd door de eeuwen heen, terwijl de huidige werd gebouwd in de 19e eeuw. Alleen de nabijgelegen kapel is nog authentiek. Tegenwoordig is het kasteel een museum geworden met verschillende schatten, zoals de kroon die door Pruisische koningen werd gedragen.


6. Kasteel Wartburg 


Hoewel de bouw van kasteel Wartburg dateert uit de vroege Middeleeuwen, komt de reden waarom het wordt beschouwd als een van de must-visit kastelen in Duitsland eeuwen later. Martin Luther verbleef in dit kasteel terwijl hij zijn vertaling van de Bijbel aan het begin van de 16e eeuw voltooide. Ook heeft het kruis op de top van de toren een geschiedenis, omdat Adolf Hitler wou dat het werd vervangen door een swastika.

Sprookjeskastelen in Duitsland

7. Kasteel Hanstein 


Deze kasteelruïne, gevestigd in Bornhagen, is een van de meest bekende complexen in Midden-Duitsland. Het werd grotendeels herbouwd in 1308 en heeft vele restauraties door de jaren heen ondergaan. De noordelijke toren die bezocht kan worden, biedt een prachtig uitzicht op de omgeving en op heldere dagen zelfs de berg Brocken in het Harzgebergte.


8. Kasteel Mespelbrunn 


Dit particuliere kasteel (foto links) in Mespelnrunn, Beieren, begon als een eenvoudig huis gebouwd op het water in de 15e eeuw. Dit maakt dat het niet de typische Duitse kasteellook heeft, maar het blijft een van de mooiste waterkastelen van het land.

9. Kasteel Hohenschwangau 


Voormalige keizer Maximillain II ontdekte de ruïnes van dit kasteel toen hij nog steeds de kroonprins was. Hij hield van de omgeving en kocht het kasteel om het volledig te renoveren. Toen het werk voltooid was, gebruikte hij het als een lodge voor zijn jachttochten en als een zomerpaleis.


Katselen in Duistland

10. Kasteel van Heidelberg 


Dit renaissancekasteel ligt op een heuvel en domineert het uitzicht op het historische centrum van Heidelberg. Het is een van de topattracties in deze regio omdat het een turbulente geschiedenis van oorlogen kent. Het werd zelfs volledig verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog en door de Fransen in de 17e eeuw. Toch heeft de verbouwing geleid tot een breed scala aan architecturale stijlen, wat de charme van het kasteel heeft versterkt.


11. Kasteel van Schwerin 


Dit kasteel (foto rechts) ligt op een eiland in het belangrijkste meer van het dorp Schwerin. Het kasteel van Schwerin was eeuwenlang de woonplaats van de grootmachten van Mecklenburg, maar werd in de 20e eeuw gebruikt als een school voor kleuterleiders. Tegenwoordig fungeert het alleen als een gebouw voor musea en gouverneurs. De architectuur van het kasteel is gewoon adembenemend, terwijl paranormale gelovigen ook van een bezoek zullen houden, omdat verschillende bezoekers hebben beweerd de geest van Petermännchen te zien.

Kasteel van Schwerin

Laatste artikels van Dempsey: