Zoeken
Delaatsteminuut Logo


5 leuke plekken op Bali die je niet mag missen

 
Door Jerry | Datum vrijdag 14 januari 2022


Het Indonesische eiland Bali is voor velen een droombestemming. En terecht. Dit prachtige eiland heeft zoveel te bieden voor een zeer breed publiek. Zowel backpackers, feestvierders als rustzoekers komen er aan hun trekken. Blogger Jerry trok naar Bali en selecteerde 5 leuke plekken in Bali die je zeker moet bezoeken.


Tekst : Blogger Jerry | Foto's : Jerry Vandyck / Pixabay

- advertentie -


1. kuta


Op minder dan 20 minuten rijden van de nationale luchthaven Denpasar ligt, aan de westkust van het eiland, het zeer toeristische plaatsje Kuta. Deze leuke plek is perfect voor wie zin heeft in een feestje. Met zijn brede uitgestrekte stranden, waar het bijna 24u per dag bruist van het leven, is Kuta een beetje te vergelijken met de drukke toeristische badplaatsen zoals we die kennen aan de Spaanse Costa's, waar vooral een jong publiek hun toevlucht zoekt. 


Overdag worden de stranden druk bezocht door surfers die op zoek zijn naar de perfecte golf (Kuta staat bekend om zijn hoge golven en surfers van over heel de wereld komen er naartoe om deze te bedwingen). 'S avonds en in de nacht is er een uitgebreid aanbod voor wie van leuke feestjes houdt. Kuta is zeer in trek bij de Australische toeristen die duidelijk de grootste groep vormen in deze kustplaats.


Wie na een nachtje stappen of na een rondreis op het eiland nood heeft aan een goede lichaamsmassage vindt in Kuta in de aangrenzende wijk Legian een ruim aanbod massagesalons waar de masseuses je op straat staan op te wachten. Voor een prikje kan je genieten van een professionele lichaamsverzorging. Even checken op Tripadvisor welke de goede en minder goede salons zijn is een goede tip.


vakantie in bali, kuta beach

2. Sanur


Niet ver van de hoofdstad Denpasar ligt het kustplaatje Sanur. De sfeer is er zeer gemoedelijk en veel locals komen naar de stranden van Sanur om er met familie of vrienden samen te komen. Je hebt er 1 centraal gelegen straat met veel winkeltjes en restaurantjes waar het gezellig kuieren is. Daar vindt je ook de meeste pensions en guesthouses. Vanuit deze straat, die parallel ligt met de kust, zijn er vele steegjes waardoor je op 5 minuutjes wandelen zo op het strand van Sanur komt. 


Na de verrijzing van enkele hoge hotelgebouwen langs de kustlijn besliste de overheid dat er geen hoogbouw meer mocht komen aan de kustlijn en dat is een goede zaak. Hierdoor behoudt Sanur een gezellig karakter waar het fijn is om te vertoeven. Vanuit Sanur vertrekken ook de boten naar bijvoorbeeld Nusa Lembongan, Nusa Penida en naar de Gili Eilanden. Achter de plek waar de boten vertrekken ligt een plaatselijk marktje waar lokale verkoopsters hun uiterste best doen om souvenirs aan je te verkopen. Afbieden is hier de boodschap, het is niet uitzonderlijk om tot meer dan de helft van de prijs af te dingen.


sanur bali

3. nusa menjangan


Helemaal bovenaan het eiland, in het noordwesten, ligt het eiland Nusa Menjangan, ook wel gekend als het 'Deer Island'. Deze naam heeft het gekregen omdat er, jawel, een kolonie herten woont op het eiland en deze zich graag laten bewonderen op de stranden. Met wat geluk kan je ze zien wanneer je langs de kust van dit eiland vaart. Nusa Menjangan is een beschermd stukje natuur en je kan er dan ook enkel heen onder begeleiding van een erkende gids. Overnachten is er niet mogelijk. 


Vanuit het plaatsje Pemuteran wordt je met Jeeps naar een centrale plek gebracht waar bootjes en gidsen op je wachten voor een hele of halve dag snorkelplezier rond het eiland. Hier vindt je de mooiste koralen van Bali en de lokale bevolking doet zijn best om deze natuurpracht zo goed mogelijk te beschermen. Voor wie van snorkelen houdt is Nusa Menjangan dus een must-do!


nusa menjangan

4. ubud


In het binnenland, op een uurtje rijden van Sanur of Denpasar, ligt Ubud, de culturele hoofdstad van Bali. Ubud is een leuke plek om te verblijven en van hieruit de omgeving te verkennen. Je kan er onder meer een bezoek brengen aan edelsmeden (vooral zilver) en ook de woodcarving heeft hier een rijke traditie. Wanneer je met de taxi naar Ubud komt (wat zeer waarschijnlijk is want lokaal openbaar vervoer vinden is niet altijd even evident op Bali) is de kans trouwens groot dat de taxichauffeur bij je zal polsen of je van zilver houdt, om je bij bevestiging af te zetten bij een plaatselijke zilversmid in de hoop dat je er weer buitenkomt met een mooie halsketting of ring en hij een commissie ontvangt. 


Laat je niet onder druk zetten en als je echt geen interesse hebt maak dat dan vriendelijk duidelijk. Wellicht probeert hij je even nadien af te zetten bij een 'koffieplantage' waar een speciale koffie gemaakt wordt uit de onverteerde koffiebonen die de civetkat heeft uitgescheiden of brengt hij je naar een 'traditionele ketuk of batongdans'. Je hebt steeds de keuze om hier al dan niet in mee te gaan. 


rijstvelden omgeving ubud bali

Zelf vonden we het wel leuk om deze dingen te doen, en toen we het wat beu begonnen te worden hebben we dit vriendelijk duidelijk gemaakt aan onze chauffeur en konden we verder met onze reis, om even later afgezet te worden aan een monkey forest waar de aapjes pindanootjes uit je hand komen eten. Dat de pindanootjes in kleine zakjes verkocht worden aan een veel te hoge prijs neem je er uiteraard gewoon bij. Vanuit Ubud kan je ook een bezoek brengen aan de mooie rijstvelden in de ruime omgeving. 

Sommigen ervan worden heel druk bezocht (Tegalalang) door toeristen en daardoor ook uitgebuit door de Balinezen. (Meermaals) betalen om door eenzelfde rijstveld te wandelen is geen uitzondering. Wij bezochten later tijdens onze reis ook rijsterrassen in de omgeving van Munduk en daar kon je gewoon vrij rondlopen en was geen toerist te bespeuren. Als je graag eens luncht op een indrukwekkende locatie dan is een ritje vanuit Ubud naar Mount Batur een goede tip. Het is een goed uur rijden maar het zicht op deze grote vulkaan terwijl je geniet van een lekker Balinees buffet is de rit meer dan waard. 
traditionele dans in bali
luwak koffie bali
monkey forest ubud

5. de gili eilanden


Voor velen die Bali bezoeken zijn de Gili Eilanden het hoogtepunt van hun vakantie. Deze natuurlijke atollen geven je al bij aankomst een instant bounty-gevoel. Parelwitte fijne zandstranden nodigen uit om je neer te vleien en helemaal tot rust te komen. Ook wie van snorkelen houdt zit hier goed, rondom de eilandje bevinden zicht mooie stukken koraalrif met een zeer kleurrijke variatie van tropische vissen en zeeschildpadden. Niet voor niets staat deze bestemming op vele wereldreizigers hun bucketlist.

De Gili eilanden bestaan uit een groep van 3 atollen, die elk hun eigenheid hebben, Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air.

Gili Trawangan is het grootste van de 3 en is vooral gekend bij jeugdige bezoekers voor het zeer bruisende uitgaansleven. Hippe nachtclubs zijn er tot in de vroege uurtjes open. Wanneer je op de Gili Eilanden aankomt met de speedboot (neem dat gerust letterlijk) zet deze je steeds af op Gili Trawangan. Van daaruit kan je met lokale bootjes naar Gili Meno of Gili Air. De prijs die men vraagt voor die korte overzet tussen de eilandje is vaak veel te hoog en je kan proberen af te dingen, al is dit hier niet altijd evident want de slimme (of sluwe?) eigenaars van de bootjes weten dat je met je bagage niet zal gaan zwemmen naar de overkant. 

Gili Meno is het middelste eiland en ideaal voor wie het niet zo heeft met het drukke uitgaansleven. Op Gili Meno doet de lokale bevolking, dewelke een hechte gemeenschap vormt, hun best om er een fijne plek van te maken, zowel voor hen als voor hun bezoekers. 
Relaxen op de Gili eilanden in Bali


Het leven is er echter nog zeer primitief in vergelijking met Bali zelf. Auto's zijn er niet, alle verplaatsingen worden nog met paard (of ezel) en kar gedaan. De elektriciteit kan geregeld uitvallen en de Gili's (zo noemen ze zichzelf) wonen, soms met een hele familie, in zelf opgetrokken houten hutjes. Gili Air is de kleinste en ook de minst toeristische van de 3. Hierdoor is Gili Air ook nog het meest pure eiland en daarom ook het minst voorzien van faciliteiten voor toeristen. Langzaamaan worden hier ook accommodaties gebouwd om gasten te ontvangen maar verwacht hier geen wilde feestjes of drukbezochte stranden. Trek voor een bezoek aan de Gili Eilanden enkele dagen uit en bepaal vooraf op welk eiland je wil verblijven. 


Zin gekregen in een vakantie in Bali? 


Last minutes Bali
Rondreizen Bali
VakantieBlog startpagina

laatste blogartikels: