Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Het leven zoals het is : Dubrovnik (Kroatië)


Door Joris | Datum dinsdag 10 april 2018

Dubrovnik, iedereen heeft er ooit wel iets over gehoord. De oude omwalde stad in het zuiden van Kroatië. Wil je in de voetsporen treden van jouw favoriete acteur uit “Game of Thrones”, dan is deze stad zeker een bezoekje waard!


Tekst: Blogger Joris | Foto's : Joris Dewinter / Pixabay

- advertentie -


Brussel - Dubrovnik 


Vanop Brussels Airport vlieg je met TUIfly in 2,5 uur naar Dubrovnik. Eenmaal voet aan grond op Kroatische bodem kan het avontuur beginnen. Neem de luchthaven shuttle of een taxi richting Dubrovnik en nog geen uurtje later min loop je door een van de vele poorten die de stad rijk is. 


Daar sta je dan te midden van de oude stad, je voelt je terug de tijd in gereisd enkel de rode cape en de strijdhelm ontbreken je. Met het fototoestel in de hand verken je op het gemak de stad. Je loopt door de vele straatjes en ervaart de gladheid van de straatstenen meer dan eens. Goed/stevig schoeisel is dus zeker geen overbodige luxe.


Vakantie in Dubrovnik - tips

Dubrovnik is gekend om zijn massatoerisme, plan dus zeker op voorhand wat je zeker wil gezien hebben in de oude en nieuwe stad, zo loop je niet hopeloos verloren. 

De wallen rondom Dubrovnik zijn de moeite waard om de stad eens van bovenuit te zien, al is de prijs die je ervoor betaalt wel enorm hoog. Het kan zomaar zijn dat de prijs gedurende de dag verhoogt…

Ben je student? Zorg dan zeker dat je een internationale isic-studentenkaart hebt. De Belgische studentenkaart uitgereikt door een Belgische Universiteit aanvaarden ze hier jammer genoeg niet. Onze portefeuille mocht eraan geloven, we mochten de volle pot betalen en daar baalden we toch wel een beetje van…

Oude stadscentrum


Eenmaal op de wallen zagen we Dubrovnik eveneens gekend om zijn rood-oranje daken van bovenuit. De oude uitkijktorens beklimmen gaf ons het gevoel of we hadden de opdracht gekregen als hedendaagse wachters de oude stad te beschermen tegen de vijand. Machtig gevoel was dat! Het was inmiddels middag, onze buik begon te knorren, dus zochten we een gezellig plekje om iets te eten. 


Op iedere hoek in het oude stadscentrum vindt je wel wat te eten. Al verschillen de prijzen hier heel erg! Kijk dus zeker bij het doorkruisen van de stad regelmatig op de menu’s die voor de restaurants staan, om je niet in het zak te laten zetten.


goedkope last miniutes kroatie - Dubrovnik


In de oude haven vonden we een gezellig plekje om te eten, we besloten hier te eten en onze namiddag te plannen. Wat als we nu eens naar Lokrum gingen, dachten we. Niets was minder waar. 


Door de hevige wind en golven bleven de toeristenbootjes in de haven liggen. Het was te gevaarlijk de overtocht te maken. Dit beloofde niet veel goeds, we besloten vervolgens het stadscentrum te verlaten en ons richting de grote haven te begeven. 


We gingen een kijkje nemen naar de boten en het vaarschema van de ferry die ons de volgende dag naar Korcula zou brengen. Tot onze teleurstelling kregen we ook hier te horen dat er storm op komst was, de boten bleven gedurende drie dagen in de haven liggen, je op open zee begeven was uiterst gevaarlijk. 


Wat nu gedaan? We besloten terug naar onze B&B te gaan die gelegen was te Mlini, een klein gezellig dorpje op 20 minuutjes rijden van Dubrovnik. Er geraken? Je neemt gewoon bus nummer 10 richting Cavtat. Deze bus rijdt om de 30 minuten en je betaalt ongeveer 16 kuna per persoon (enkele rit). 


Ook kan je heel makkelijk liften! Schrijf je bestemming op een kaartje, steek de duim in de lucht en nog geen 5 minuten later stopt er een wagen om je op te pikken. Kroaten zijn heel sociaal en behulpzaam en rijden met plezier een ommetje om je tot de gewenste bestemming te brengen. 


(Lees verder onder de aanbiedingen)


Last minutes naar Dubrovnik en Kroatië: 

In de auto spraken we met een plaatselijke bewoonster. We vertelden haar dat we vastzaten in Dubrovnik door de storm die op komst was. We wisten niet goed wat te doen en vroegen haar om enkele tips. Haar antwoord was zeer duidelijk! Breng een dagje door in Mlini, morgen is het nog schitterend weer, er zal dan wel een hevig windje staan… uit de wind en in de zon is het heerlijk vertoeven. Zo gezegd zo gedaan, we bleven nog een dag in Mlini en inderdaad zalig weertje was het uit de wind. 


Onder de middagzon planden we het verdere verloop van onze reis. Omdat Korcula onbereikbaar was met de boot, besloten we met de bus van Dubrovnik tot Makarska te trekken. Een lange rit, waarbij we de grens met Bosnië en Herzigovina dienden over te steken. Liften was hierdoor geen optie, men ging ons nooit de grens overlaten, dit hoorden en lazen we ook in verhalen van andere reizigers! 


Hoe onze rit richting Makarska en onze verdere reis doorheen Kroatië verliep, lees je in 
het volgende artikel.



laatste blogartikels: