Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Tsjechië als vakantiebestemming


Door Joris | Datum vrijdag 4 oktober 2019

Een landschap gelijkend aan de Ardennen of de Eifel maar toch wat verder van huis? Dan is Tsjechië zeker een aanrader! Tsjechië is de laatste Jaren aan het op komen wat betreft het toerisme. Maar nu het nog tamelijk rustig is, is het de ideale moment om te vertrekken richting dit land van puur natuur en puur genieten. 


Tekst : Blogger Joris | Foto's : Joris / Pixabay

- advertentie -


Wat te doen in Tsjechië?


Tsjechië heeft voor ieder wat wils. Of je nu van natuur houdt of liever cultureel bezig bent. De culturele hoogmis beleef je in Praag en Pilzen. Maar Tsjechië heeft meer van dat in de aanbieding: 

- Historisch centrum van Český Krumlov 
- Historisch centrum van Telč 
- Historisch centrum van Kutná Hora 
- Kasteel van Litomyšl 
- Zuil van de Heilige Drie-eenheid in Olomouc 
- Joodse wijk en Sint-Procopiusbasiliek in Třebíč

Ook de actievelingen onder ons, komen in de natuur op alle mogelijke manieren aan hun trekken. Kayak, MTB, Hiking in de zomer tot skiën, langlaufen, ijshockey en schansspringen in de winter. 

Kasteel van Litomyšl in Tsjechië
Kayakken in Tsjechië
Tsjechië is rijk aan prachtige watervallen
Schansspringen voor de sportieveling

Watervallen en unieke landschappen


In Tsjechië onspringen een aantal grote rivieren. Zo heeft de Elbe zijn bron in het Reuzengebergte. Ideale uitvalsbasis om dit brongebied te bezoeken is Harrachov. Ook de Moldau, de Berounka, de Morava en de Oder kennen hun oorsprong of doorkruisen Tsjechië. Tsjechië is daarom heel wat prachtige watervallen rijk. 

Een voorbeeld van een indrukwekkende waterloop met mooie waterval is de Mumlava en de erosiekommen die hij achterlaat. Een kronkelend wandel- en fietspad gidst je uit het dorp Harrachov weg tot in de wonderbaarlijke bossen met unieke landschapsbeelden. Ook te Spicak, zijn het gletsjermeren en aangrenzende watervallen zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. 

LAST MINUTES TSJECHIË
Moldau Praag

Wandelroutes en fietstochten


Wil je echter niet verloren lopen in de Tsjechische natuur, is zeker de app Mapy.cz aan te raden. Aan de hand van offline maps stippel je mooie wandelingen en fietstochten uit. 

Aangezien in Tsjechië de wandel- en fietswegmarkeringen nog niet optimaal aanwezig of afgesteld staan zoals dit het geval is in Zwitserland & Oostenrijk. 
Het handige aan deze app is onder meer dat je aan de hand van in te voeren aantal kilometers, je enkele voorstellen van routes in de omgeving, en gegidste informatie krijgt. 

Echter kan je ook zelf beginnen plannen in de app met enkele pinpoints. De kaarten zijn zeer gedetailleerd, je vindt er verharde en onverharde wegen op terug en kan zo al dan niet shortcuts inplannen. 

De app heeft ook nog een trackingsfunctie, waarmee je je route kan traceren en enkele gegevens omtrent het stijgings- en dalingspercentage kan raadplegen,… Als GPS zijnde gidst Mapy.cz je zorgeloos doorheen het mooie land Tsjechië en dit op je gekozen sportactiviteit. 

Wandelroutes en fietstochten in Tsjechië

Handige weetjes opver Tsjechië 


Als laatste geef ik nog graag enkele weetjes mee over het land Tsjechië: 

- Bier is de nationale drank van Tsjechië met bron van de Pils te Pilzen. Gemiddeld drinken de Tsjechen zo'n 170 liter bier per jaar. Ook is bier in een café vaak goedkoper dan water. 

- De munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon. Ook al is Tsjechië lid van de Europese Unie, ze hebben de euro niet als wettig betaalmiddel. Één euro is circa 25 Tsjechische kronen waard. 

- In Tsjechië staat het grootste kasteel ter wereld. Het kasteel, genaamd de Praagse Burcht, bevindt zich op een heuvel in het noordwesten van de stad en heeft een oppervlakte van 70.000 m². Alleen de voorzijde van het kasteel is al zo'n halve kilometer lang. 

- Tsjechë heeft twaalf unieke locaties op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Een aantal van deze locaties werden hierboven vermeld. 

- In Tsjechië is men gek van sokken in sandalen. De Tsjechen houden niet van doorsnee schoenen en lopen daarom het liefst de hele dag in hun sokken met sandalen. Dit is mogelijks de reden waarom er zo weinig schoenwinkels in Praag terug te vinden zijn ? 

Zo ik hoop jullie enkele, nuttige weetjes, tips and tricks, maar ook leuke bestemmingen te hebben meegegeven en zie jullie graag terug in een volgend blogartikel.


Nuttige links:


Last minutes Tsjechië

Citytrip Praag 

VakantieBlog startpagina

laatste blogartikels: