Zoeken
Delaatsteminuut Logo
Harrachov in Tsjechië
parel te midden van het Reuzengebergte


Door Joris | Datum maandag 31 december 2029

Harrachov - een Tsjechische parel te midden van het Reuzengebergte.


Tsjechië bloeit de laatste jaren meer en meer open als toeristische trekpleister. Daar vroeger vaak de hoofdstad Praag en Pilsen belangrijke toeristische aantrek hadden, verspreidt het toerisme zich stilaan over het hele land. 

Twee zomers geleden trok ik richting Spicak een klein dorpje in de omgeving van Zelezna Ruda vlak bij de Duitse Grens. Vervoer hier naartoe deed ik per trein, een hele belevenis en tot 4 keer toe overstappen. Dit bracht heel wat stress met zich mee, zeker als je weet dat ik bij overstap van nachttrein naar aansluiting op lokale trein, maar 10 minuten de tijd had... Er mochten dus geen vertragingen plaatsvinden tijdens de nachtrit. Alles verliep heel vlot achteraf bekeken en ik haalde mijn aansluitingen zonder probleem. 

(Brussel-zuid (ICE) -> Keulen , Keulen (nachttrein) -> Plattling , Plattling (stoptrein) -> Bayrisch Eisenstein, Bayrisch Eisenstein (auto hotel) -> Spicak). 

Daar we een groot deel met de nachttrein reisden konden we toch wat uurtjes slapen en was ons voordeel dat we al vanaf dag één de omgeving konden verkennen! Spicak en zijn omgeving kent zeer mooie natuurlandschappen waar het aangenaam wandelen is. Op deze vakantie was is animator/wandelgids voor Vlaamstalige families die hun vakantie boekten bij Intersoc. Kajakken, mtb-tochten, wandelingen en familiebbq,... Het stond allemaal op onze planning en het animatorenteam en mezelf zorgden ervoor dat de vakantie vlekkeloos verliep. Een zalige tijd was het!

Aanraders in de omgeving

Boswandeling doorheen het Boheemse woud (Bayrisch Eisenstein) : Een 8-10km vlakke wandeling rondom een natuurlijke bosheuvel. Halverwege kom je aan een gezellig cafeetje waar je even kan uitrusten en genieten van een groen landschap. 

Bezoek aan Praag : (2u met de auto vanuit Spicak)

Bezoek aan Pilsen :  ls je in deze stad je beker in de rivier steekt die erdoor stroomt, is de kans groot dat je Pilsner bier in je glas hebt zitten

 hotels in praag 
Grosser und kleiner Arber 

Éen van de hoogste toppen uit de omgeving en deze behoren tot de top 7 van hoogste en mooie toppen in omgeving van Spicak. Boven aangekomen op deze top kan je bij het kruis je kaart, die te verkrijgen is in de dalstations van de kabellift, laten afstempelen. Daar aan het kruis heb je een wonderbaarlijk zicht naast de satellieten en meteotoestellen! De wandeling is niet geschikt om te doen met kinderen, een onderbouwde conditie is wel vereist en stevig schoeisel is zeker geen overbodige luxe. Indien je toch wenst naar deze top te gaan met kinderen is het aan te raden de kabellift te nemen. 

Certovo Jezero & Cerne Jezero + waterval Bílá strž 

Twee prachtige, natuurlijke Gletsjermeren waar je rustig kan vertoeven. Tevens loont het de moeite nog wat verder te stijgen en een bezoekje te brengen aan de waterval, je zal het je niet beklagen! 

WINTERSPORT TSJECHIË
Spicak is in de winter ook een skigebied. Het telt 14 km skipiste, ideaal voor een beginnend skiër of snowboarder. Alle kleuren pistes zijn aanwezig. Het grootte aantal parkings deed ons vermoeden dat Spicak een gegeerd skigebied is bij Tsjechen en Duitsers. Ook in de directe omgeving zijn heel wat kilometers aan skipistes terug te vinden. Vervelen zal je er zeker niet doen. 

Afgelopen zomer trok ik richting Harrachov. Een prachtige omgeving niet ver van de Poolse grens en gelegen te midden van het Reuzengebergte. Harrachov zelf heeft niet zo super veel te bieden. Het is vooral bekend om zijn skischansen en de mumlava watervallen en Erosiezwemkommen. In de wijdse omgeving kan je leuk wandelen en naar tal van leuke activiteitenparken net over de Poolse grens. Ik kan het sprookjesbos, de Rodelbaan en het Monkey Touwenpark ten zeerste aanraden. Het is spotgoedkoop en de moeite waard. 

Tsjechië praktische tips :

Tsjechië is zoals hierboven aangehaald een tamelijk goedkoop land. 1 euro = +/- 25 kronen, een uitgebreide maaltijd (3 gangen) kan je hier al benutten voor de prijs van 99 Kronen. Ook bier is er spotgoedkoop, al heeft het bier een lager alcoholpercentage toch smaakt het even goed! Ik kan alvast zeggen Tsjechië heeft mijn hart veroverd en ik ga zeker terug. 

Nog een laatste tip: Daar de Tsjechen nauwelijks Engels spreken is Duits zeker een aan te leren taal! Hoewel je met Duits ook niet iedereen kan aanspreken, toch is het een meerwaarde het te kunnen want Duitse taal heeft linken met de Tsjechische. Om je helemaal verstaanbaar te maken neem je best volgende regel aan: 

* Iedereen jonger dan 20 jaar kan sowieso Engels, zij leren dit op school. 
* Iedereen tussen de 20 & 30 jaar kan je eveneens in het Engels of Duits aanspreken, ze kunnen je verstaan en proberen je met veel plezier verder te helpen. 
* Bij iedereen ouder dan 30 jaar dien je echter heel wat meer moeite te doen. Zij zijn vaak nog afkomstig uit het tijdperk waar geen Engels of Duits werd gedoceerd op school. Een vertaalapp die spraak naar tekst in een gekozen taal kan omzetten is hier zeker aan te raden om te gebruiken. Ook handgebaren, dingen neerschrijven,... Helpen je een heel eind op weg. 

Op bovenstaande regel bestaan zeker uitzonderingen! En zeker nu Tsjechië in aantrek wint bij toeristen zal hier vermoedelijk snel verandering in komen.


Tekst : Blogger Joris | Foto's : Joris
LAATSTE ARTIKELS VAN JORIS :