Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Rondreis Cuba
Tips & Tricks



Door Dempsey | Datum woensdag 13 december 2023

Waar toerisme is, daar liggen de tourist traps. En Cuba heeft er heel wat. Zo wordt er wel eens beweerd dat Cubanen toeristen als een geldboom zien. Stel, je passeert een boom waar je een briefje van twintig euro ziet liggen, en net wanneer je het opraapt valt er nog eentje uit de boom. Wat doe je? Oprapen en weg? Nee, je blijft schudden aan de boom tot er geen geld meer uitvalt. Gelukkig hebben we heel wat tips & tricks om te voorkomen dat je straks meer geld uitgeeft dan je eigenlijk wel wou.  

Tekst : Blogger Dempsey | Foto's : Dempsey / Pixabay

- advertentie -



Toerisme in Cuba is aan een serieuze opmars bezig. Het eiland mag dan altijd al de avontuurlijke reizigers hebben aangesproken die op zoek was naar een tijdsprong in de jaren ‘50, dat is de laatste jaren alleen maar versterkt. De reden hiervoor is de versoepeling van de relatie tussen Cuba en de VS, die het vakantiegangers een stuk makkelijker heeft gemaakt om het unieke Cuba van Che Guevara te ontdekken. 

Tip 1: Verblijf in een casa particular

Deze casa’s zijn niet alleen een goedkoper alternatief voor de dure hotel resorts die je tegenwoordig over het gehele eiland ziet opduiken, maar bieden ook een authentiekere ervaring. Een typische kamer in een casa heeft sowieso 4 bedden, dus met hoe meer mensen je de kamer kunt delen, hoe goedkoper. 

Tip 2: Laat je niet vangen aan de verschillende munteenheden 

 Cuba kent twee munteenheden. Enerzijds de nationale munt, en anderzijds de CUC (voor toeristen). Deze laatste is echter zo’n 24 keer meer waard dan de nationale munt. Alle prijzen gericht op toeristen zullen in CUC staan aangeduid, maar wie ergens een lokaal restaurantje aantreft zal door de nationale munt goedkoop hebben gegeten. 

Sfeerbeeld van Havana, de hoofdstad van Cuba
Straatmuzikanten in Havana, je vindt ze op bijna elke straathoek.

Tip 3: Onderhandel over alles

Als je overal betaalt wat ze vragen, dan zal je bij thuiskomst wellicht denken dat Cuba toch niet zo goedkoop is als ze beweren. Cubanen zullen altijd en bij alles meer vragen, dan wat het waard is. Durf dus te onderhandelen of zelfs nee te zeggen. 

Tip 4: Betaal niets op voorhand

Op deze manier voorkom je dat je taxi chauffeur je ergens afzet op een locatie die je niet wou en je geld niet wil teruggeven. Of dat je je casa eerder wil verlaten, maar de eigenaars geen terugbetaling geven. 

Tip 5: Vermijd Varadero

Varadero is een verzameling van resorts gericht op toeristen. Wie dus op zoek gaat naar de authentieke ervaring in Cuba, zal deze niet in Varadero vinden.

last minutes Cuba:

laatste blogartikels: