Zoeken
Delaatsteminuut Logo

5 niet te missen activiteiten in Turkije


Door Redactie DLM | Datum maandag 14 november 2022
 

Turkije is een land dat rijk is aan cultuur en geschiedenis. Van de bruisende stad Istanbul tot de oude ruïnes van Efeze, er is voor elk wat wils in Turkije. En het klimaat van Turkije, dat varieert van gematigd tot subtropisch, maakt Turkije tot de perfecte bestemming voor een bezoek dat het hele jaar door kan. Hier zijn 5 activiteiten die je niet wilt missen op je volgende reis naar Turkije.


Tekst: Redactie DLM / Foto('s): Unsplash

- advertentie -


 

Bezoek Istanbul


Geen reis naar Turkije is compleet zonder een bezoek aan Istanbul. Deze bruisende stad wemelt van het leven. Van de Kruidenbazaar tot de Hagia Sophia, er is genoeg te zien en te doen. Als je toe bent aan een pauze van alle bezienswaardigheden, geniet dan van een ontspannen wandeling langs de Bosporus of ontspan in een van de vele parken van Istanbul.

 

Istanbul is de thuisbasis van drie UNESCO Werelderfgoederen: de Historische Gebieden van Istanbul, de Sultan Ahmed Moskee en het Topkapı Paleis. De historische gebieden van Istanbul bestaan uit twee verschillende locaties: het voormalige Byzantijnse paleiscomplex op Seraglio Point en de archeologische overblijfselen van het Grote Paleis van Constantinopel. Deze twee locaties, die mede de Ottomaanse bouwstijl hebben bepaald, zijn must-sees voor ieders eerste bezoek aan Istanbul.

 

De Sultan Ahmed Moskee, ook bekend als de Blauwe Moskee, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Istanbul. Deze 17e-eeuwse moskee valt op door zijn zes minaretten en prachtige blauwe Iznik-tegels.

 

Het Topkapı Paleis was 400 jaar lang de hoofdresidentie van de Ottomaanse sultans. Dit uitgestrekte complex, dat tuinen, binnenplaatsen, moskeeën en musea omvat, is een fascinerende kijk op de weelderige levensstijl van de Ottomaanse elite.


Verken Efeze


Efeze was ooit een van de grootste steden in het Romeinse Rijk. Tegenwoordig is het een van de best bewaarde antieke plaatsen ter wereld. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de Bibliotheek van Celsus, die in 135 na Christus werd gebouwd. Andere bezienswaardigheden zijn de Tempel van Hadrianus, het Grote Theater en de Tempel van Artemis.

 

Maak een wandeling langs de oude ruïnes en stel je voor hoe het leven er eeuwen geleden uitzag. Stop vervolgens bij het Huis van de Maagd Maria voordat je teruggaat naar de stad voor wat traditionele Turkse gerechten.


Ontdek Cappadocië


Cappadocië staat bekend om zijn vreemde landschappen, gevormd door jarenlange erosie. Maak een luchtballonvaart over de vallei voor een adembenemend uitzicht of ga wandelen of paardrijden door de heuvels.

 

Als je in Cappadocië bent, bezoek dan zeker ook een ondergrondse stad (gebouwd door de vroege christenen als toevluchtsoord voor vervolging) of een van de vele grotkerken (die versierd zijn met vroegchristelijke fresco's).


Geniet van de zon aan de Middellandse Zeekust


Turkije heeft een van de mooiste kusten ter wereld. De mediterrane kustlijn van Turkije is bezaaid met prachtige stranden en schilderachtige stadjes aan zee. De Turquoise Kust van het land - zo genoemd naar het heldere, blauwe water - strekt zich uit over bijna 1.000 kilometer langs de Egeïsche en Middellandse Zee.

 

Of je nu een plek zoekt om te ontspannen of een plek om te watersporten, je vindt het hier. En met meer dan 300 dagen zon per jaar is het geen wonder dat bezoekers van over de hele wereld naar Turkije komen voor een vakantie en te genieten van de zandstranden en het heerlijke water.


Ga skiën op de berg Erciyes


Je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt skiën in Turkije. De berg Erciyes ligt in Midden-Turkije en is een van de populairste skigebieden van het land. De berg biedt elk jaar van december tot april ongerepte omstandigheden voor skiën, snowboarden en andere wintersporten. Of je nu een doorgewinterde skiër bent of net begint, de berg Erciyes is een bezoek waard als je in de buurt bent.



Laatste blogartikels: