Zoeken
Delaatsteminuut Logo

10 niet te missen uitzichtpunten van Noorwegen


Door Dempsey | Datum maandag 31 december 2029

10 niet te missen uitzichtpunten van Noorwegen


Noorwegen. Een land dat iedere fanatieke reiziger op zijn verlanglijstje heeft staan. Van de steile fjorden tot de ruwe bergtoppen en gletsjers, Noorwegen is een bestemming dat je hele leven bijblijft. Die indrukwekkende natuur is uiteraard het beste van bovenaf te zien en daarom geven we je een lijstje van de niet te missen uitzichtpunten van Noorwegen. De ene vergen al iets meer inspanning dan de andere om te bereiken, maar adembenemend zijn ze. 
1. Dalsnibba 

Gelegen op zo’n 1500 meter boven de zeespiegel, dit is een van de beste uitzichtpunten in het fjordengebied van Noorwegen. Het is te bereiken via een smalle weg met heel wat bochten waardoor je wel wat wagenziek kunt worden, maar eens boven vergeet je dat allemaal door het indrukwekkende uitzicht. Van het Geirangerfjord tot het toeristische Geiranger zelf. Het nadeel is wel dat er tol wordt gevraagd op deze weg. 

2. Flydalsjuvet 

Een alternatief voor wie niet wil betalen voor de toegang tot Dalsnibba is Flydalsjuvet. Deze is gelegen op de weg naar beneden richting Geiranger en is moeilijk te missen. Het is bijna even indrukwekkend als Dalsnibba, en het is gratis! 

3. Rimstigen 

Rimstigen viewpoint geeft je een uitzicht op het Nærøyfjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze twee uur wandeling is relatief onbekend bij het massatoerisme, ondanks het feit dat het een van de mooiste panorama’s biedt. Misschien omdat je er wel een steile en stevige wandeling voor over moet hebben? 

4. Trolltunga 

Van deze heb je wellicht nog gehoord. Trolltunga is een van de drie beroemde wandelingen in Noorwegen waarbij je helemaal bovenaan bovenop de ‘trollentong’ een uitzicht hebt op het meer Ringedalsvatnet. Het is er een stuk minder druk dan bijvoorbeeld Preikestolen, omdat je er een 10 tot 12 uur lange wandeling voor over moet hebben. Deze start in het Skjeggedal en brengt je hoog in de bergen. Je eigen limieten kennen en het weer in de gaten houden is een must. 

5. Flam Railway 

Er bestaat geen makkelijkere manier om van een uitzicht te genieten dan een ritje met de Flam railway. Deze panoramische treinrit van Myrdal naar Flam ofwel van het Sognefjord op zeeniveau tot een hoogte van 867m. Onderweg zie je enkele van de redenen waarom Noorwegen een must-visit bestemming is voor vele reizigers.  
Stegateind - perfecte locatie om te genieten van een adembenemend zicht op de fjorden
Trolltunga - hier vind je één van de mooiste uitzichten van Noorwegen
6. Gaustatoppen 

Deze berg is geen makkelijke uitdaging, maar wie er in slaagt om de top te bereiken (1883m) krijgt panorama over maar liefst een zesde van Noorwegen. Bragging rights worden hier zwaar verdiend, en wie met een tastbaar bewijs naar huis wil kan een stukje rots van de top laten stempelen in de hut van de Tourist Association. 

7. Hamnøy brug 

Op de Lofoten hoef je niet veel moeite te doen om onder de indruk te zijn van het landschap. Toch zijn er een aantal plaatsen waar het uitzicht onvergetelijk is. Hamnøy brug is er eentje van. Hier kun je makkelijk een foto maken die zo op een postkaartje zou kunnen staan. De iconisch rode huisjes van Rorbu en de Festhelltinden berg in de vroege ochtend zijn een zicht om te koesteren. Wie tijdens de wintermaanden naar de Lofoten trekt, heeft zelfs kans om het noorderlicht te zien. 

8. Preikestolen 

Dit bergplateau is wellicht de grootste toeristische trekpleister van Noorwegen. Een korte wandeling van zo’n 2 tot 4 uur brengt je 604 meter boven het Lysefjord en is ontstaan tijdens de laatste IJstijd. Preikestolen duikt loodrecht het fjord in. Hoe dicht bij de rand durf je te gaan staan? 

9. Henningsvær, Lofoten 

Deze stukjes rots lijken wel te drijven in de oceaan en zijn de thuis van kleine dorpjes. Voor het beste zicht op het dorp Henningsvær, wandel de trail naar de top van Festvågtind, de berg die boven de eilanden uittorent. 

10. Stegastein 

Dit is wellicht een van de beroemdste uitzichtpunten in het zuidwesten van Noorwegen. Stegastein werd geopend in 2006 en biedt een zicht op het Aurlandsfjord. Er is een platform met een glazen wand die ervoor zorgt dat het lijkt alsof je echt in het fjord zit. Het is gelegen op zo’n 6 kilometer rijden van het dorpje Aurland.  
Preikestolen - de gropotste toeristische trekpleister van Noorwegen met een adembenemend uitzicht
Kjeragbolten
LAATSTE ARTIKELS VAN DEMPSEY :