Zoeken
Delaatsteminuut Logo
Preikestolen
een praktische gids


Door Dempsey | Datum woensdag 13 november 2030
De wandeling naar Preikestolen is een van de meest populaire activiteiten in Noorwegen. Preikestolen is een natuurlijke rotsformatie die is gevormd door het wegsmelten van de gletsjers op het einde van de IJstijd zo’n tienduizend jaar geleden. De beroemde klif torent zo’n 604 meter uit boven het Lysefjord en biedt een van de indrukwekkendste uitzichten van Noorwegen. 

Waar is de Preikestolen gelegen? 


Preikestolen is gelegen nabij het dorp Forsand in het zuidelijke gedeelte van het Ryfylke district in het westen van Noorwegen. Het ligt bij het Lysefjord, het meest zuidelijke grote fjord van Noorwegen en wordt vaak bereikt via Stavanger, dat op 25 kilometer van de toeristische attractie is gelegen. In totaal mag je rekenen op een uur reistijd vanaf Stavanger

Hoe bereik je Preikestolen? 

Reizigers die de Preikestolen willen wandelen zullen met de ferry en wagen of bus moeten reizen. 

Ferry + auto

Ferries vertrekken vanuit Stavanger naar Tau. Deze ferry heeft een reistijd van zo’n 35-40 minuten. De fiskepirterminalen is de pier waar je dient te wachten. Om de veertig minuten vertrekt er een ferry. In het weekend zijn er een stuk minder. Wanneer je in Tau aankomt, rijd je verder naar het zuiden via de National Trust route en volg je de bordjes richting Preikestolen. Reistijd: 1,5u – 2u. Tickets moeten op de ferry zelf gekocht worden. Reservering is niet mogelijk. Ticket prijs: 56 NOK/ volwassene, 28 NOK/ kind, auto 167 NOK tot 1156 NOK afhankelijk van de grootte. (chauffeur inbegrepen) Het alternatief is rijden naar Lauvvik en daar de ferry te nemen naar Oanes (8 minuten). Hierna vervolg je je reis langs route 13. 

Ferry + bus 

Preikestolen bereiken met het openbaar vervoer is ook een optie. Neem de ferry van Stavanger naar Tau zoals hierboven uitgelegd en vervolg je reis met de bus. Bussen rijden in het hoogseizoen (april-september) en brengen je tot bij Preikestolen Fjellstue waar de wandeling start. 

Parking

Bij Preikestolen is er een parking waar je je wagen kan achterlaten. De kost per wagen is 200 NOK.

Wandelen naar Preikestolen 

De route 

De hoofdtrail start nabij de parking bij Preikestolen Fjellstue in de gemeente Strand. De volledige wandeling vanaf de parking duurt zo’n 3-4 uur afhankelijk van je conditie. De trail start op een hoogte van ongeveer 270 meter en heeft een totale afstand van 7,6 kilometer (heen -en terug). Ondanks het feit dat het hoogteverschil slechts 334 meter bedraagt en de trail niet zo lang is, is het totale aantal hoogtemeters groter dan je zou verwachten. Dit is omdat het pad vaak op en neer gaat. 

De wandeling zelf kan erg steil zijn op sommige plaatsen, al is het grootste stuk licht stijgend. Ook zijn er verschillende rustplaatsen voorzien langs het pad. Er zijn twee mogelijke routes die je kan kiezen: eentje die leidt naar de nabijgelegen heuveltop en eentje die je brengt naar het plateau. De meeste mensen kiezen ervoor om dezelfde weg terug af te dalen, maar als je een extra uitdaging wil en het niet erg vindt om de wandeling wat langer te maken is er een alternatieve route. 

Je eerste optie is om af te dalen langs de top van Moslifjell, aangeduid met wegwijzers. Vanaf de 718 meter hoge top heb je een indrukwekkend zicht op Ryfylke. Een tweede optie is door de trail te volgen naar het zuidwesten langs de rand van het Lysefjord. Dit is een pad met heel wat uitzichtpunten. Een keer je Skåpafjell bereikt, zet je je wandeling verder naar het noorden tot je de hoeve Torsnes bereikt. Vanaf hier is de trail makkelijk te volgen tot Preikestolen Fjellstue. 

Een derde optie is door de hoofdtrail te volgen van Preikestolen tot Neverdalskaret vooraleer een aangeduide weg naar Bratteli, dicht bij het Lysefjorden, te volgen. Vanaf hier kan je terugreizen naar Stavanger of verder reizen in het fjord. 
Hoe vind je het pad? 

Gezien deze wandeling erg populair is, is het op de meeste dagen het makkelijkst om de massa te volgen. Begin je je wandeling erg vroeg in de ochtend, dan kan je nog altijd rekenen op de bordjes en rode markeringen die je vindt. 

Beste tijd om preikestolen te wandelen


De lente en de zomermaanden (april-oktober) zijn de beste maanden om Preikestolen te wandelen gezien de winter vaak sneeuw en ijs met zich meebrengt die het erg moeilijk maken. Toch willen we je ook een inzicht geven op de timing van de dag. De meeste toeristen wandelen de Preikestolen rond de middag. Als je van plan bent deze hordes te vermijden, dan raden we je aan om je wandeling erg vroeg in de ochtend aan te vatten. Dit verhoogt je kansen om alleen boven te zijn aanzienlijk. De tocht afleggen in de late namiddag is ook een optie zodat je de zonsondergang kan zien. Hou er wel rekening mee dat dit er wellicht voor zal zorgen dat je in het donker terug naar beneden moet. 

Moeilijkheid

Preikestolen wordt beschouwd als een wandeling van gemiddeld niveau volgens de Noorse standaard. Dit is echter gerekend op mensen met een goede conditie en ervaring wat wandelen betreft. De Preikestolen is makkelijker dan de nabijgelegen Kjeragbolten, al kunnen de stukken bergop een uitdaging zijn voor onervaren wandelaars. 

Wat heb je nodig? 

Noorwegen heeft een reputatie wat betreft snel veranderende weersomstandigheden. Stevige wandelschoenen en regenkledij zijn daardoor altijd aan te raden, net als het meebrengen van een paar extra lagen kledij. Een ehbo kit is altijd handig, net als het meebrengen van wat eten en drank, gezien er boven geen faciliteiten zijn. Als je laat op de dag vertrekt, kan een zaklamp handig voor het geval dat je na zonsondergang terug afdaalt. 

Veiligheidstips 

De Preikestolen mag dan wel erg populair zijn, toch zijn er weinig ongelukken gebeurd met fatale afloop. Dat wil echter niet zeggen dat de wandeling 100% veilig is. Het is belangrijk om je verantwoordelijk te gedragen en bepaalde veiligheidsmaatregelen te nemen.:

- Zorg dat je over de goede uitrusting beschikt 
- Check het weerbericht op voorhand 
- Zorg dat je een goede conditie hebt 
- Gedraag je verantwoordelijk – Gevaarlijke selfies voor likes op Instagram zijn je leven niet waard. 

Tekst : Blogger Dempsey | Foto's : Dempsey / Pixabay


NUTTIGE LINKS: 

Goedkope vliegtickets Noorwegen
Overnachten in Stavanger
Website over Noorwegen
VakantieBlog Startpagina
LAATSTE ARTIKELS VAN DEMPSEY :