Alhambra 

Naar het Alhambra natuurlijk, een imponerende architectonisch hoogstaande burcht, strategisch geplaatst bovenop een steile heuvel. Voor de luiaards onder jullie is er een taxi, maar kom op, die tapas (zie hieronder) moet je er ook aflopen hè. Eenmaal aangekomen waan je je urenlang in een sprookje met een rijke melange van Arabische en Hoog-Middeleeuwse Spaanse invloeden. Zo zijn de Moorse resten van de belegering goed behouden gebleven en destijds aangevuld met Spaanse pracht en praal. 

Geniet van de wiskundig geometrische Arabische architectuur, weelderige tuinen met rozen en jasmijn en waanzinnige uitzichten over de stad Granada en vooral het Albaycín. 
Het Alhambra in Granada
Uitzicht over Albaycin

Albaycin 

Het Albaycín, zegt u? Jazeker. Tegenover het Alhambra ligt een van oorsprong Arabische wijk met witte authentieke huisjes - in het algemeen een prachtig kenmerk van Zuid-Spanje. Je hebt genoten van het Alhambra, maar je hebt nog geen iconische foto met het Alhambra in het geheel. Maar gelukkig ben je nu in het Albaycín, en helemaal daarboven (ja, ook hier worden je bovenbeentjes getest) kom je aan bij Mirador San Nicolás. Je lichaam verstijft. Je stopt met ademhalen. Je ogen wijd gesperd. Je ziel gloeit. Gelukshormonen nemen je brein over. Voor je zie je het Alhambra in al haar volle glorie met dáárachter ook nog eens de Sierra Nevada; de hoogste berg van het Spaanse vasteland. 

Een weergaloos uitzicht, ongeëvenaard durf ik zelfs te stellen. Ja, ik heb lef. Op de weg terug naar onder ben je nog bezig met het verwerken van al dat moois. Neem daarom onderweg een pitsstop bij een van de vele authentieke Arabische theehuizen om helemaal tot rust te komen.

Sierra Nevada 

Als je van de natuur houdt is het meer dan de moeite waard om met bijvoorbeeld de bus de achter het Alhambra gelegen gebergte in te koetsen om daar eens een flinke stevige wandeling (= senderismo) te maken. 

Zorg dat je bijvoorbeeld langs Guëjar Sierra banjert, om daar een verfrissende duik te nemen in het bergmeertje. Zo is Granada tevens de perfecte uitvalbasis voor een serie adembenemende bergwandelingen.  
Sierra Nevada in Granada, Spanje
Tapas eten in Granada, SPanje
Tapas eten in Granada
Ja, correct. Al het bovenstaande vergt wel de nodige beweging. Wat zal die fitheids-app op je telefoon blij met je zijn nu je elke dag met gemak die 10.000 stappen haalt. Des te makkelijk kan je verantwoorden beschamend veel te eten! En laat dát nou net akelig goedkoop zijn in Granada. 

De Andalusische studentenstad biedt op veel locaties een gratis tapa naar keuze voor elk drankje dat je aanschaft. Gemiddeld kost een verfrissing een eurootje of twee, of het nou water, fris, bier of wijn is. En nee, geen lullig schaaltje olijven of pinda’s. Nee, pak bijvoorbeeld een complete hamburger, een risotto, wat patatas bravas of een stapel kippenvleugels. 

Bestel 5 drankjes voor 10 euro en eet je buikje rond! Dit prachtig concept lijkt wel te verdwijnen, omdat ze er toch achter komen dat dit niet heel winstgevend is, maar een student kan toch niet veel meer uitgeven dus er zullen nog genoeg plekjes overblijven. 

Zoek vooral aan de voet van de berg in de wijk Albaycín naar culinaire tentjes als Bar Babel World Fusión, La Antigualla II, D’Cuadros of Bar Poë.   Smakelijk. Terwijl je onderuit zakt met je met tapas gevulde sixpack* kijk je content om je heen en concludeert: er is echt niets ergers in de wereld dan blind te zijn in Granada. 

*realiteit kan afwijken 
Tekst : Blogger Richard | Foto's : Richard / Pixabay
LAATSTE ARTIKELS VAN RICHARD : 

Oogverblindend Granada
Richard 30-sep.-2018
Bourgondisch Venlo
Richard 14-aug.-2018
3 Beste Tapas Restaurants in Barcelona
Richard 2-jun.-2018
Meer blogposts ...
Abonneer je voor
automatische updates