De zomervakantie, vind jij het ook de leukste periode van het jaar? Wedden dat je tijdens deze donkere wintermaanden reikhalzend uitkijkt naar je tripje naar het zonnige zuiden? Wie een stacaravan of huisje huurt, kan aan het zwembad luieren, veel boeken lezen en heerlijke frisse slaatjes maken. Op vakantie is het fijn om in de plaatselijke cultuur te duiken en de lokale gastronomie te proeven. Wij geven je enkele ideetjes om heerlijk te koken op vakantie, aangepast aan je bestemming.
Tekst: Redactie DLM | Foto's: Unsplash
Wie aan Spanje denkt, denkt meteen aan
tapas. De meeste geliefde tapas zijn wellicht tortilla, patatas bravas, jamón
ibérica en croquetas. Je kan van deze gerechten op restaurant genieten, maar
waarom probeer je ze niet eens zelf te maken? Met de juiste kookaccessoires zoals een snijplank en een
knoflookpers tover je in een mum van tijd een heerlijke pan con tomate op
tafel. Je neemt wat stokbrood, wrijft er geperste knoflook, tomaten, olijfolie
en zout over en na 10 minuutjes in de oven kan je er al van smullen.
Italië kent een ontzettend rijke
keuken: pizza, pasta, noem maar op. Er is zoveel lekkers in deze cultuur en
veel gerechten zijn ook poepsimpel om klaar te maken. Wat dacht je ervan om een
typisch Italiaans dessert op tafel te toveren? Tiramisu, wat anders! Met behulp
van keukenapparaten als een weegschaal en een handmixer om
alle ingrediënten te mengen is dit dessert zo gemaakt. Je hebt ook niet veel
ingrediënten nodig: mascarpone, suiker, eieren, langer vingers die je in koffie
dopt en een vleugje amaretto. Wedden dat andere vakantiegangers met plezier van
jouw heerlijke tiramisu komen proeven?
Een authentiek Frans gerecht met veel
groentjes, dat moet wel ratatouille zijn. Veel groenten en kruiden naar keuze,
dat is alles wat je nodig hebt voor dit groentestoofpotje. Aubergine,
courgette, paprika en ui worden meestal gebruikt in dit gerecht. Je serveert
deze ratatouille met aardappelpuree, pasta of brood.
Liefhebbers kunnen er ook een stukje vlees bij eten zoals een varkenshaasje of
varkensreepjes. Een ratatouille is klaar in een half uurtje, wat het een ideaal
vakantiegerecht maakt. Zin in een snelle lunch? Dan is een Quiche Lorraine met
prei en spekjes een goed idee.
Schnitzel met frietjes, het is wellicht
het populairste Duitse gerecht. Zo’n gepaneerde schnitzel kan je gerust zelf
proberen maken als je in Duitsland bent. Trek naar de supermarkt en koop er een
kalfsschnitzel, ook gekend als Weense schnitzel. In de winkel vind je zakjes
met een mix van paneermeel voor als het écht snel moet gaan, maar je kan ook
zelf schnitzels paneren. Daarvoor bestrooi je het vlees met peper, zout en
bloem. Vervolgens dop je het vlees in eigeel (gemengd met melk) en door
paneermeel of panko. Bakken maar en klaar is kees. Guten Appetit!