Zoeken
Delaatsteminuut Logo
De hoogtepunten van de Wild Atlantic Way


Door Dempsey | Datum maandag 31 december 2029

Wild Atlantic Way in Ierland

De Wild Atlantic Way is een 2500 kilometer lange toeristische autoroute langs de westkust van Ierland. Deze brengt je van het winderige punt Malin Head tot de veilige haven van Kinsale. Onderweg passeer brengt je langs de hoogste kliffen, levendige Ierse dorpen en de prachtigste stranden en baaien van Ierland. Onnodig om te zeggen dus dat de route je letterlijk en figuurlijk langs de verschillende hoogtepunten van Ierland brengt. Het is onmogelijk om de volledige afstand in een enkele reis af te leggen. Zeker omdat je onderweg zo vaak zal willen stoppen dat je nauwelijks honderd kilometer per dag aflegt. Kiezen is dus de boodschap. 
Donegal

De Cliffs of Moher 

De Cliffs of Moher behoren tot de top bezienswaardigheden van Ierland. Ze zijn gelegen tussen de dorpen Liscannor en Doolin langs de Wild Atlantic Way. Hoewel het mogelijk is om vanaf het bezoekerscentrum meteen naar de beste uitzichtpunten te wandelen is het een aanrader om de volledige kustwandeling van Liscannor naar Doolin te doen. De kliffen reiken 214 meter boven het zeeniveau op hun hoogste punt en zijn bijzonder indrukwekkend. 

Ring of Kerry 

De Ring of Kerry is een van de meest populaire stukken van de Wild Atlantic Way. De 150 kilometer lange lus rondom het Iveragh schiereiland biedt dan ook de meest indrukwekkende uitzichten op bergen, kliffen en stranden. Onderweg passeer je Waterville, een plek waar Charlie Chaplin een tijdje heeft gewoond en Killarney NP. Een andere bezienswaardigheid langs deze lus is de Gap of Dunloe, een lage bergpas in het nabijgelegen gebergte. De meeste toeristen trekken met paard en kar naar het stenen brugje voor de perfecte postkaartfoto. 


De stranden van Sligo 

De regio Sligo staat bekend om zijn prachtige zandstranden. Gezien de meeste reizigers kiezen voor het zuidelijke gedeelte van de Wild Atlantic Way of Donegal helemaal in het noorden, zijn deze stranden vaak erg rustig. De mogelijkheid om een wandeling te maken met uitzicht op een nabijgelegen kasteel ver weg van het massatoerisme is dan ook een extra troef. Vooral Mullaghmore Beach en Rosses Point Beach zijn erg de moeite!
Kilarney Np
Mizen Head, één van de hoogtepunten van de Wild Atlantic Way in Ierland

Het uitzicht vanaf Mizen Head 

De meeste vakantiegangers rijden meteen door naar de schiereilanden Dingle en Inveragh, maar het is zonde om een heel stuk van de zuidelijke route over te slaan. Mizen Head, helemaal in het zuiden van de westkust stond vroeger bekend als het meest zuidelijke punt van Ierland, maar dat klopt niet. Wel was het voor heel wat schippers het eerste zicht op Europa. De zichten vanaf de kliffen op de oceaan zijn anders ook niet mis. Zeker met de alleenstaande vuurtoren is dit een van de meest fotogenieke plaatsen. 

Dingle 


Het dorp Dingle op het gelijknamige schiereiland heeft een beroemde inwoner: Fungie de dolfijn. Deze leeft in de wateren van de haven zelf, waardoor een korte kajaktocht je een ontmoeting kan bieden met deze dolfijn. 

De meren van Connemara 

Het Connemara National Park bestaat uit bijna drieduizend hectare bergen, moerassen, graslanden en bossen. De beroemdste bergen zijn de Twelve Bens terwijl de meren in de voorgrond het plaatje helemaal af maken. Niet voor niets heeft deze streek decennia lang verschillende artiesten geïnspireerd. 

Malin Head, Donegal 

Ierland’s noordelijkste punt is een plaats zoals je er nog geen enkele gezien hebt. Niet alleen is er het fantastische uitzicht, maar er is ook heel wat wildlife te spotten. Mis zeker niet de uitkijktoren bij Banba’s Crown, daterend van 1805. Deze werd gebouwd tijdens de periode van Napoleon om de wacht te houden tegen een eventuele invasie. Tegenwoordig is dit het meest noordelijke bouwwerk van Ierland. 
LAATSTE ARTIKELS VAN DEMPSEY :