Zoeken
Delaatsteminuut Logo
De 10 mooiste dorpen van Europa


Door Dempsey | Datum vrijdag 15 juni 2018

10 mooiste dorpen van Europa

Wie niet veel zin heeft om een citytrip te boeken als volgende vakantie, heeft gelukkig nog heel wat andere keuze. Wat dacht je van je vakantie door te brengen in gezellig dorp op het platteland in een prachtig landschap. Of het nu in de Alpen is of aan de Middellandse zee. Hier zijn de tien mooiste dorpen van Europa. 



1. Cochem, Duitsland 

Cochem is een traditioneel Duits dorp in de Moezelvallei. Heel wat reizigers zakken jaarlijks af naar dit kleine dorp voor de prachtige zichten op de vallei, de wijngaarden en de prachtige houten huisjes. Het kasteel wordt beschouwd als het symbool van het dorp en kijkt uit over de vallei. Fietsen is een van de beste manieren om de streek te verkennen. 


2. Murren, Zwitserland 

Murren is een prachtig Alpendorp gelegen in het Berner Oberland in Zwitserland. Vanuit dit dorp kun je drie van de meest indrukwekkende bergen van de Zwitserse Alpen bewonderen: de Mönch, de Jungfrau en de Eiger. Het centrum is autovrij wat de charme enkel maar vergroot en met behulp van de kabellift bereik je makkelijk de indrukwekkende Lauterbrunnen vallei. 



3. Giethoorn, Nederland 

Giethoorn is een klein, gezellig dorp op een korte afstand van Amsterdam. Het dorp is volledig autovrij omdat er geen wegen zijn. In de plaats daarvan zal je er heel wat prachtige kanalen aantreffen die je kan verkennen met een bootje. Door dat het stadje onderverdeeld is in kanalen verbonden met maar liefst 10 bruggen wordt het wel eens vergeleken met Venetië. 
Cochem in de Moezelvallei
Murren, alpendorpje in Zwitserland
Giethoorn nabij Amsterdam
4. Bibury, Engeland 

Bibury is een charmant dorp, gelegen op de rivieroevers van de rivier Coln. Het dorp wordt wel eens omschreven als het mooiste dorp van Engeland. Wie de 17e eeuwse stenen cottages ziet, zal dit wellicht beamen. Niet verrassend is dit het meest gefotografeerde dorp van Engeland. 

 5. Hallstatt, Oostenrijk 

Het sprookjesdorp Hallstatt in Centraal-Oostenrijk geniet van een prachtige setting door het nabijgelegen Hallstätter See en de oprijzende bergketens. Met een geschiedenis die dateert van het zoutmijnverleden, is er heel wat te bezichtigen in de omgeving. 

6. Colmar, Frankrijk 

In dit pittoreske dorp zie je tal van Franse en Duitse invloeden. De lokale bakkerijen verkopen er zowel croissants als kugelhopf en de restaurants hebben zowel foie gras als sauerkraut op het menu staand. Ook wat architectuur betreft zijn beide invloeden terug te vinden door de gotische en neobarok stijl. Mede doordat het dorp gespaard bleef van complete verwoesting tijdens WO II, is hier nog heel wat geschiedenis terug te vinden in de kasseien wegen, kanalen en houten huizen. 
Bibury in het Verenigd Koninkrijk
Halstatt, sprookjesdorp in Oostenrijk
Colmar, pittoresk dorp in Frankrijk
7. Reine, Noorwegen 

Reine ligt ten noorden van de Noordpoolcirkel en is een gezellig vissersdorp op de Lofoten. Hier zie je de Noorse natuurpracht op zijn best. Saffierblauwe fjorden en dramatische bergketens zorgen voor een prachtige achtergrond voor de typisch rode vissershuisjes die je in het centrum aantreft. In de zomer kun je genieten van de middernachtzon, terwijl het noorderlicht je in de wintermaanden kan verrassen. 

8. Gruyères, Zwitserland 

Vooral bekend omwille van de kaas die dezelfde naam draagt. Toch zijn weinigen vertrouwd met het dorp zelf. Het middeleeuwse dorp is gelegen in de vallei van de Saane rivier en wordt gedomineerd door een magnifiek 13e eeuws kasteel die een indrukwekkend zicht bieden op de omliggende Alpen. 

9. Bled, Slovenië 

Dit kleine alpendorp in het noordwesten van Slovenië ligt rondom het meer Bled. Het blauwe water van het meer zelf omsingelt dan weer een klein eilandje met een al even kleine kerk in de barokstijl. Een wandeling van twee uur rondom het meer brengt je naar de heuveltop waar het kasteel een panoramisch zicht biedt op de Alpen of je de gelegenheid biedt om op krachten te komen met de lokale specialiteit: kremsnita, een met suiker overstrooid gebak

10. Rättvik, Zweden 

Mooi op een typisch Zweedse manier. Rättvik is gelegen in de uitgestrekte bossen van Dalarna, het authentieke hart van Zweden. Historische bouwwerken zijn geschilderd in de typisch donkerrode kleur gemaakt door de nabijgelegen kopermijn. De lokale winkeltjes verkopen handgemaakte souvenirs, waaronder het paard van Dalarna, een symbool in Zweden. Zeker de moeite om te bezoeken tijdens een van de vele festivals. 
Reine in Noorwegen
Gruyere in Zwitserland, meer dan de kaas alleen
Bled aan het Bled-meer in Slovenië
Rattvik in Zweden
Tekst : Blogger Dempsey  | Foto's : Dempsey / Pixabay
LAATSTE ARTIKELS VAN DEMPSEY :