Zoeken
Delaatsteminuut Logo
5 Redenen waarom je naar Spitsbergen moet


Door Dempsey | Datum maandag 31 december 2029

5 redenen waarom je naar Spitsbergen moet 

Het uitgestrekte besneeuwde en ruige landschap van Spitsbergen, onderdeel van de Svalbard-archipel in Noord-Noorwegen, is het summum van een arctische avontuur. D meeste bezoekers gaan hier om het leven aan het noordelijke uiterste te ervaren, geni van een prachtig visueel festijn en, natuurlijk, ontmoeten de unieke dieren in het wild d ver naar het noorden gedijen. Hier zijn vijf redenen waarom je naar Spitsbergen moet.  

 1. Spot arctische dieren in het wild 

Svalbard is een bestemming waar ijsberen groter zijn in aantal dan de mens. Beschermd sinds 1973, zijn er nu naar schatting 3000 van hen in het gebied van Svalbard en Franz Josef Land. Het zijn over het algemeen solitaire dieren, maar ze kunnen zich verzamelen wanneer ze de geur oppikken van iets zo verleidelijk als een rottende gestrande walvis. 

Andere zoogdieren die kunnen worden gespot omvatten walrussen, zeehonden en walvissen. Het gemakkelijkst te observeren zoogdier is het rendier, meestal individueel of in kleine groepen aangetroffen en volledig wild, in tegenstelling tot de half gedomesticeerde dieren van Lapland. 
Spitsbergen

2. Stap terug in de tijd in een mijnstad uit het Sovjettijdperk 

De steden Pyramiden en Barentsburg, ooit mijnsteden, zijn fascinerende plekken om een ​​gevoel te krijgen van het Sovjet-verleden van Svalbard. Na de ineenstorting van de Sovjetunie in 1991 kwamen de afgelegen Russische nederzettingen in Svalbard in moeilijke tijden omdat de voorraden onregelmatig en onbetrouwbaar werden. Tekortkomingen waren duidelijk te zien: het aanbod aan voedsel daalde en de voorraden waren vaak over hun hoogtepunt, nog voordat ze aankwamen, er was te weinig brandstof en de mijnen konden zich geen broodnodige reserveonderdelen veroorloven. 

Het aanhoudende tekort aan voorraden voor de mijnen eiste zijn tol: een vernietigende koolstof- en methaanexplosie in de mijn van Barentsburg in 1997, waarbij 20 arbeiders omkwamen in combinatie met de vliegtuigcrash het jaar ervoor kostte heel wat levens en droeg bij aan de sluiting van de Russische nederzetting in Pyramiden.

RONDREIZEN SPITSBERGEN
Pyramiden - Spitsbergen

3. Bezoek de meest noordelijke hoofdstad van de wereld 

De noordelijkste nederzetting van de wereld is Longyearbyen op Spitsbergen met ongeveer 2.100 inwoners. Daarnaast kan Svalbard ook het meest noordelijke hotel, de krant, het postkantoor, het zwembad, de reguliere burgerluchthaven, de full-service camping, de locomotief, de kabelbaan en de kebabshop opeisen. 

Hoewel het indrukwekkende scala aan faciliteiten hier misschien verrassend is, moet in gedachten worden gehouden dat alles wat in Longyearbyen ontbreekt slechts een vlucht van 1½ uur naar het vasteland is; leveringen en hulp van een naburige gemeenschap zijn direct beschikbaar indien nodig. 
Longyearbyen - Spitsbergen
4. Bewonder de vele gletsjers 
Ongeveer 60% van Svalbard is tegenwoordig bedekt met ijs, hoewel dit het hele jaar door varieert. Een van de mooiste gletsjers die hier te vinden is, is Magdalenafjord - een populaire stop voor cruiseschepen en de meest gefotografeerde oriëntatiepunten van Svalbard. Het heeft een absoluut alpien gevoel, met steile wanden en een gletsjer die in de zee glijdt. 

Hornsund, waar talloze gletsjers eindigen in de verschillende zijarmen van het fjord, is ook een hoogtepunt. Ervaren alpinisten die over de gletsjers willen skiën, moeten van april tot half juni een bezoek brengen, wanneer de meeste kloven nog vol sneeuw liggen en de smeltingen nog niet volledig zijn begonnen.
Geltsjes spitsbergen noorwegen
5. Ervaar de poolnacht 
Technisch gezien begint de poolnacht in Longyearbyen eind oktober en duurt tot het tweede deel van februari. De polaire nachten die het meest bijzonder aanvoelen - wanneer het de klok rond echt nacht is - is een verschijnsel dat alleen in het hoge noorden voorkomt. 

Dit is een groot contrast met Noord-Scandinavië, waar de zon in een bepaalde periode voor dagen of zelfs weken niet opkomt, maar er wel altijd wat licht is op de middag, zelfs rond 21 december. Een ander voordeel van de poolnacht is dat je in Spitsbergen dus een grote kans hebt om het noorderlicht te zien. 

MAAK DE REIS VAN JE LEVEN

- VakantieBlog startpagina
- Vind jouw ideale vakantie

Tekst : Blogger Dempsey | Foto's : Pixabay


noorderlicht in spitsbergen
EXCLUSIEVE RONDREIZEN SPITSBERGEN : 
LAATSTE BLOGARTIKELS :