Zoeken
Delaatsteminuut Logoop citytrip in boedapest


Citytrip Boedapest gepland? Of twijfel je er nog over? Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is geen sombere stad zoals sommige mensen misschien denken. Wie op zoek is naar een betaalbare citytrip met indrukwekkende architectuur, een rijke culturele geschiedenis, heerlijke lokale gerechten en gezellige straatjes die niet zo overrompeld zijn als sommige andere Europese steden, zit bij Boedapest goed. Boedapest is een fantastische citytrip bestemming voor wie heerlijke wijnen wil proeven, genieten van een relaxerende spabehandeling of het uitgaansleven wil verkennen.  vind een hotel   waarom kiezen voor een citytrip boedapest?


  •  ✅ minder dan 2u vliegen vanuit België  
  •  ✅ romantische bestemming voor koppels 
  •  ✅ prachtig historisch kuuroord
  •  ✅ bruisend uitgaansleven
  •  ✅ ruim en divers hotelaanbod

aanbevolen hotels in boedapest:

boeda & pest


Boedapest is eigenlijk een fusie van twee verschillende steden die dateren uit 1873. Beiden zijn nog steeds opgesplitst door de Donau die de stad in twee verdeelt. Op de westelijke oever vind je Boeda, terwijl aan de overkant van de rivier Pest ligt. De eerste brug tussen de verschillende steden werd pas gebouwd in 1849, de zogenaamde Kettingbrug. Beide delen zijn dan ook helemaal verschillend. Boeda is gebouwd op een verzameling van heuvels en biedt op verschillende plaatsen indrukwekkende uitzichten. Pest daarentegen is zo vlak als maar kan zijn en is tegenwoordig het gebied waar je moet rondhangen om café´s, restaurants en bars te vinden. 


citytrip boedapest

beste gebieden om te bezoeken tijdens een citytrip Boedapest


District 1


De wijk rondom het kasteel Boeda trekt veel toeristen, dat is zeker. Hoewel je bijna nooit alleen zult zijn rond de Matthiaskerk, Fihserman's Bastion en het paleis, is de drukte lang niet zo groot als in steden als Parijs, Barcelona of Rome. Probeer gewoon een klein steegje in te gaan, weg van de bezienswaardigheden en het voelt weer heel even alsof je terug bent in een dorp, 200 jaar geleden.

 

Echt uniek is het uitzicht dat je krijgt als je bovenop de kasteelheuvel bent: 360 graden vol Oostenrijks-Hongaarse stadsarchitectuur aan de ene kant, groene heuvels bezaaid met villa's aan de andere kant, gescheiden door de rivier de Donau en verbonden door een handvol werkelijk glorieuze bruggen. Neem de meest bekende, "Kettingbrug", en je bent in een paar minuten van het 1e district in de binnenstad om te dineren of te feesten.


District 5


In het donker lijkt het parlement van Boedapest nog impressionanter: sinister ondanks alle verlichting, duidelijk keizerlijk en eigenlijk te groot voor deze stad. Het Hongaarse parlement is echter niet de enige bezienswaardigheid in het 5e district dat in de beste zin van het woord onwerkelijk lijkt. De binnenstad ligt direct aan de Donau en biedt daardoor een spectaculair uitzicht op het stadsdeel "Boeda", aan de overkant van de rivier. Het lijkt een kleine paradox, maar het hebben van een uitzicht op de aangrenzende wijk is een van de grootste troeven van deze wijk.


District 6


Als de ruggengraat van een vis loopt Andrássy út door het 6e district, een stijlvolle boulevard die de binnenstad van Boedapest verbindt met het verre Heldenplein. Met elk blok lijkt het breder en groener te worden totdat de straat uiteindelijk niet meer wordt geflankeerd door boetieks, bioscopen en operahuizen, maar door bomen, villa's en tuinen. Terwijl de hoofdstraten vol zijn met boetieks, designwinkels en culturele instellingen, ben je nooit ver weg van de minder verfijnde manieren om je te amuseren in het zuidelijke deel van dit district. Passages vol clubs en binnenplaatsen met bars tref je aan in iedere zijstraat.


Ontspan in de thermische baden tijdens een citytrip Boedapest


De thermische baden van Szechenyi zijn een van de vele hoogtepunten voor reizigers die een citytrip Boedapest maken. Er wordt geschat dat er in heel Hongarije zo´n 1000 natuurlijke warmwaterbronnen en spa´s zijn, waarvan zo´n 120 in de hoofdstad. Een spabehandeling wordt in Hongarije ook vaak voorgeschreven door dokters als therapie. En als je zelf naar een spa gaat in de stad, dan zal je ook begrijpen waarom. Boedapest wordt niet voor niets de stad van de badhuizen genoemd. 


Kuuroord Szechenyi Boedapest

Proef de lokale keuken


Het nationale gerecht van Hongarije wordt in de meeste delen van de wereld als stoofpot geserveerd, maar een authentieke gulyás is eigenlijk een dunne bouillon gemaakt van stukjes rundvlees gekookt met uien, paprika, tomaten en peper. Het wordt meestal geserveerd met vers wit brood en gehakte hete paprika erbij. Het is van oudsher een boerengerecht en werd oorspronkelijk gekookt door herders in gietijzeren bogrács-ketels boven open vuur. Je zult het gerecht nog steeds op deze manier vinden in rustieke restaurants in heel Boedapest.

 

Voor een kleinere snack, probeer Kürtőskalács eens. Deze zoete lekkernijen zijn gemaakt van lange reepjes suikerachtig deeg gewikkeld rond kegelvormige spitten die zijn ingesmeerd met boter en geroosterd boven houtskool. De suiker karamelliseert tot een krokant laagje en wanneer het deeg van het spit wordt verwijderd, komt er stoom uit het midden als een schoorsteen. Overal in de stad zijn tal van kraampjes die deze zoete lekkernijen verkopen. De kwaliteit is redelijk constant, maar zorg ervoor dat je een kürtőskalács bestelt die vers is klaargemaakt. 


ontdek ook deze citytrip bestemmingen:

plan je citytrip naar boedapest:


lees ook onze blogartikels: