Zoeken
Delaatsteminuut Logo

Must visit nationale parken van Costa Rica

Door Dempsey | Datum zaterdag 12 februari 2022

Met bijna 27 procent van het land gewijd aan nationale reservaten en een totaal van 28 nationale parken, valt niet te ontkennen dat Costa Rica een aantal echt opmerkelijke hoogtepunten van de natuur heeft. Vulkanen, regenwouden, watervallen en een grote verscheidenheid aan flora en fauna vullen deze parken. Hier zijn enkele must visits wanneer je naar Costa Rica reist.


Tekst : Blogger Dempsey | Foto's : Dempsey / Pixabay


- advertentie -


Manuel Antonio Nationaal Park


Hoewel dit het kleinste nationale park van het land is, staat Manuel Antonio bekend als een van de meest populaire. Het ligt net ten zuidoosten van Quepos aan de Pacifische kust en werd in 1519 op de kaart gezet door de Spaanse ontdekkingsreiziger Ponce de Leon, die op zoek was naar de Fontein van de Jeugd. In plaats daarvan stuitte hij op een bio-divers gebied dat tegenwoordig zo geliefd is, dat het door Forbes werd gerangschikt als een van de mooiste parken ter wereld. 


Het strekt zich uit door een verscheidenheid aan natuurlijke habitats, waaronder primair en secundair regenwoud, mangroves, moerassen en lagunes. Je kan hier maar liefst 184 vogelsoorten en meer dan 109 soorten dieren ontdekken, van brulapen tot boomkikkers en drievingerige luiaards. Wandelaars zijn dol op de paden hier, die spectaculaire uitzichten bieden - vooral degene die rond Punta Catedral slingert. 


Witte zandstranden en prachtige kleurrijke koraalriffen maken dit een populaire plek om te snorkelen, zwemmen en duiken. Playa Manuel Antonio, het strand op het zuiden, is net geen kilometer lang met een schilderachtig landschap dat aan de ene kant diepgroen gebladerte ontmoet en aan de andere kant een afgelegen baai. Met avontuurlijke, recreatieve, maritieme en culturele tours, is dit tropische wonder geschikt voor alle soort reizigers.


Corcovado Nationaal Park


National Geographic noemde Corcovado "de biologisch meest intense plek op aarde in termen van biodiversiteit." Het park ligt op het schiereiland Osa in het zuidwesten en is een echte must voor dierenliefhebbers. 


Vang een glimp op van een miereneter, zwermen rode en groene ara, veel apen en jaguars. De regio is één van de laatste plaatsen waar je nog jaguars in het wild kan aantreffen in Midden-Amerika.

 

Corcovado omvat dertien belangrijke ecosystemen, variërend van het laagland regenwoud tot het hooglandwoudbos. Omdat het een van de meest afgelegen nationale parken van het land is, noemen ruige backpackers deze plek meestal thuis. Wie langs de 35 kilometer lange stranden wandelt komt wellicht maar een paar andere mensen tegen. last minute rondreizen Costa Rica Arenal Volcano National Park


Dit bijna 30.000 hectare grote nationale park ligt in La Fortuna en heeft de Arenal-vulkaan als middelpunt. In 1968 begon de vulkaan met een uitbarsting van 48 jaar die aanvankelijk nabijgelegen steden trof. In werkelijkheid zijn er twee vulkanen in het parkArenal, 1670 meter hoog en Chato, die bijna 3500 jaar inactief is geweest. Arenal is al 7.000 jaar aan en uit aan het losbarsten - met enkele periodes van  inactiviteit die 400 jaar of langer duren.

 

In het park vind je prachtige wandelpaden waar je een handvol dieren kunt bewonderen. Papegaaien, kapucijn  apen en slangen worden hier allemaal gezien. Interessant is dat Arenal een rol speelt in de energieproductie van Costa Rica. Lake Arenal, dat aan de voet van de Arenal-vulkaan ligt, levert 12 procent van de hydro-elektrische energie van het land.

 

hotels in de omgeving van Arenal Volcano National Park


Nationaal park Tortuguero


Vernoemd naar de zeeschildpadden die hier hun eieren leggen, ligt Tortuguero National Park langs de Caribische kust ten noordwesten van Limon. Groene zeeschildpadden (tortuga verde), lederschildpadden (tortuga Baula) en Hawksbill-schildpadden (tortuga Carey) nestelen zich op de stranden hier in Tortuguero National Park.

 

bezoek het park met een gids


Als je met een gids in de kiosk in het dorp Tortuguero of via je hotel praat, kun je een tijdstip regelen om 's nachts de stranden te bezoeken, wanneer de belangrijkste nestactiviteit plaatsvindt. Het enorme netwerk van lagunes en zoetwaterkreekjes achter de stranden herbergt zeven verschillende soorten rivierschildpadden en meer dan 50 soorten zoetwatervis. Om hier te komen is een beetje moeilijk omdat er weinig wegen zijn, dus als je een bezoek plant, kies dan voor een begeleide rondleiding met gids.


bedreigde soorten


Helaas staan ​​de groene zeeschildpadden op de lijst van bedreigde soorten vanwege het verlies van habitat en stropers die hun eieren nemen. Tortuguero National Park beschermt zowel het verlies van habitat en het stelt ook bewakers in staat om over hun eieren te waken, zodat stropers geen invloed hebben op de Costa Ricaanse bevolking.

 hotels in de omgeving van Nationaal Park Tortuguero


Nationaal park Rincon de la Vieja


Nationaal park Rincon de la Vieja beslaat bijna 35.000 hectare met vulkanische wonderen en prachtige tropische bossen. De belangrijkste attractie is niet voor niets de Rincon de la Vieja-vulkaan, de grootste vulkaan in het noordwesten. De slapende zuster kegels Santa Maria en Cerro Von Seebach liggen ernaast. Ondanks dat de laatste grote uitbarsting van Rincon ongeveer 3.500 jaar geleden plaatsvond, hebben zich een aantal gebeurtenissen voorgedaan in de krater in het meer.

 

baden in thermale bronnen


Trails reiken vanaf het rangerstation van Las Pilas en Santa Maria door het park. Als je zin hebt om te zwemmen, bekijk dan zeker de zwavelhoudende hete bron een kilometer verderop. Je kan ook een duik nemen in thermale modderpoelen, watervalzwemgaten en zoetwatermeren. Het park ligt in de provincie Guanacaste.


overnachten nabij Nationaal Park Rincon de la Vieja


Aanbiedingen Costa Rica:

Laatste blogartikels: