Zoeken
Delaatsteminuut Logo

de troeven van kroatië



Door Lisa | Datum zondag 28 mei 2023

Helderblauw water, een mediterraan klimaat, oude geschiedenis en uitstekend eten - vier kenmerken om je perfecte vakanties in Kroatië samen te vatten. Het Europese land is de afgelopen jaren een erg populaire toeristenbestemming geworden. Dankzij heel wat naoorlogse inspanningen maar zeker ook vanwege populaire tv-series als Game of Thrones. Omdat het land zo divers is, wilde ik graag een lijst samenstellen van de beste dingen om te doen in Kroatië om je een goed overzicht te geven en je te helpen bij het plannen van je reis.

Tekst: Blogger Lisa  |   Foto's: Lisa / Pixabay

- advertentie -


dubrovnik 


Dubrovnik, voor sommigen tegenwoordig beter bekend als King's Landing, is een oud verstevigd kuststadje dat je absoluut moet zien. De stad is gewoon zo perfect. Loop door de middeleeuwse steegjes, proef het eten en verken de lange geschiedenis van de stad. En vergeet niet om de kabelbaan naar de berg achter Dubrovnik te nemen en geniet van het fantastische uitzicht over de hele baai. 

rovinj 


Als het concept van een pittoresk mediterraan havenstadje een naam zou hebben, dan weet ik zeker dat het Rovinj (foto bovenaan) zou heten. Ik ben er vele malen geweest en vond het leuk om alle kleine restaurants, konoba's en cafés te verkennen. Het is een rustig dorp, maar vooral heerlijk in de avond, vlak voor zonsondergang. Zet het zeker op je lijst met dingen om te doen in Kroatië. 

Dubrovnik - Kroatië

plitvice national park 


Het vasteland van Kroatië heeft eigenlijk veel te bieden, hoewel het minder populair is bij toeristen. Een plek die je niet mag missen, is het Plitvice Lakes National Park. Het is eigenlijk een groot natuurlijk waterpark met kristalhelder water en een overvloed aan watervallen. Helaas kun je niet zwemmen in de vele kleine meren en poelen van het UNESCO-werelderfgoed - je mag alleen foto's nemen. Als je in de omgeving verblijft, kun je wildwaterkajakken in de nabijgelegen rivieren van het nationale park. 

brac 


Kroatië heeft geen (natuurlijke) zandstranden. Op veel plaatsen heb je een zeer rotsachtige branding en soms kiezels. Maar dat betekent niet dat de stranden het bezoeken niet waard zijn. Integendeel zelfs. Plaatsen zoals Brac zullen je heel snel overtuigen van de pure schoonheid van de Kroatische kust. Zlatni Rat is waarschijnlijk het beroemdste strand.

Plitvice National Park , Kroatië

korcula 


Je bent niet in Kroatië geweest als je niet minstens een van de vele prachtige eilanden hebt bezocht. Korčula is nog steeds een geheime tip want het is niet zo druk als sommige andere eilanden en heeft een authentieke charme die moeilijk te bevatten is. Korčula is alleen bereikbaar per veerboot.

split 


Split, aan de Dalmatische kust van Kroatië, voelt aan als een stad die tijd vergeten is. Het oude centrum is als niets dat je eerder hebt gezien, met een hele wijk in beslag genomen door een uitgestrekt Romeins paleis, nog steeds dominant na 1700 jaar. Door de eeuwen heen is deze architectuur intact gebleven en vervolgens opgenomen in nieuwere gebouwen, zoals de kathedraal van St. Duje, waarvan het hart een 4e-eeuws mausoleum is.

Split, Kroatië

kroatië en wijn


Naast het feit dat het bekend staat om zijn natuurlijke charme en als een topbestemming voor een vakantie, wordt Kroatië erg populair voor zijn wijnproductie. Kroatië heeft 64 verschillende druivensoorten, meer dan 800 wijnhuizen en bijna twintigduizend geregistreerde wijnmakers. Witte wijnen zijn dominanter dan de rode wijnen op de Kroatische wijnmarkt. Probeer zeker eens de Vrbnička Žlahtina (Krk) en de dessert wijn Prošek. 





last minutes Kroatië:

laatste blogartikels: